Scena

Gradsko pozorište svojim snagama u novu sezonu

1908preshormoni
P
raizvedbom drame „Hormoni“ sa Večernje scene u nedjelju od 20 časova na Velikoj sceni KIC-a „Budo Tomović“, Gradsko pozorište će početi novu sezonu, možda o najneizvjesniju do sada.

Gradsko pozorište svojim snagama u novu sezonu
Portal AnalitikaIzvor

O prvim premijerama i predstavama koje će podgorički teatar i ove godine izvoditi na scenama podgoričkog kulturno-informativnog centra, govorila je direktorica te kulturne institucije, Ivana Mrvaljević.

- Biće to otvaranje sezone koja će početi i zavrišiti u prostoru koji nije naš, sa istim, dugogodišnjim organizacionim problemima, uz otkazivanje pomoći nekih dosadašnjih sponzora i prijatelja Gradskog pozorišta. Tako smo ove godine prepušteni sami sebi i u potpunosti zavisimo od budžega Glavnog grada – potcrtala je Mrvaljević.

Ona je takođe navela da je izvođenje „Hormona“ sufinansirano sredstvima iz državnog budžeta, koje je Ministarstvo kulture dodjeljivalo kroz redovni godišnji konkurs. No, kako su istakli neki od članova tima koji je radio na predstavi, sve otežavajuće okolnosti neće ih omesti u namjerama da predstojeća sezona bude uspješna.

Govoreći o radu na praizvedbi drame koju potpisuje mlada spisateljica Mila Mašović – Nikolić, direktorica Gradskog pozorišta je sa zahvalnošću podsjetila kako su prije dvije godine dobili ovaj tekst.

- Tekst nije obrađivao modernu temu, barem ne tada, jer ona govori o tome što danas predstavlja porodica, što za jednu ženu znači porodica... To je kritika aktuelnog stanja ne samo u zdravstvu, već i društva koje ne umije da cijeni život - u vremenu kada je samo društvo izuzetno razvijeno – pojasnila je Mašović – Nikolić.

Za rediteljku Alisu Stojanović ovo je treći komad koji radi u podgoričkom pozorištu o kome ima samo riječi hvale.

- U dosadašnjem radu, upoznala sam dobro glumački ansambl. To je urbano pozorište koje radi, bez obzira što nema uslove, sa puno entuzijazma – istakla je ona.

Navodeći da, još od početka rada na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, prati mlade stvaraoce i njihova djela, Stojanović je kazala da se drama „Hormoni“ izdvojila „po jeziku i stilu koji je obično-neobičan“ i koji su „morali da traže da bi bio pravi na sceni“.

- I - moram da čestitam: u ovom trenutku u regionu ne postoji pozorište koje je spremno na rizik – produkcijski i repertoarski. Pozorišta se danas prije odlučuju da postave neko klasično djela, poput Šekspira. Rijetka su pozorišta koja imaju praizvedbe, a jedno od njih je Gradsko pozorište – rekla je beogradska rediteljka koja je, pored ostalog, angažovana u teatru „Ulisses“ na Brionima.

Ona smatra i da su dramaturzi danas demoralisani i ne pišu, jer nemaju kome da ponude svoje tekstove. Kao ilustraciju navela je da je renomirani beogradski Atelje 212 prije pet godina mjesečno dobijao i po 200 tekstova na čitanje, a danas tek par godišnje. Zbog toga o podgoričkom teatru i njegovom ansamblu govori s posebnim pijetetom.

O novom komadu Gradskog pozorišta govorile su i glumice Maja Šarenac, Ivona Čović i Katarina Krek, sve izuzetno ponosne na cijeli ansambl i ono što su do sada uradili na postavljanju „Hormona“ na scenu.

- Kada se posvetite jednoj predstavi, razlika je neminovna. Njen tekst je naizgled jednostavan i istovremeno složen, ali mislim da smo uspjeli da ga kažemo na pravi način. Nije pretenciozan a, opet, kritikuje i ukazuje – rekla je Šarenac.

Čović dodaje kako je Gradsko pozorište „dobilo veliku, kvalitetnu predstavu“ za koju se nada da će dugo biti igrana, dok Krek potcrtava „važna pitanja za društvo“ koja ova drama pokreće.

Scenograf Darko Nedeljković kaže i da je rediteljka „izvukla svaki segment ljudskih i društvenih problema“ od kojih su sastavljeni „Hormoni“.

Uz Stojanović i Nedeljkovića, autorski tim čine kostimografkinja Jelisaveta Tatić - Čuturilo i kompozitor Ivan Brkljačić. Uloge u komadu koji će prvu reprizu imati u ponedjeljak u istom treminu, tumače Katarina Krek, Dejan Đonović, Ivana Mrvaljević, Dubravka Drakić, Maja Šarenac, Ivona Čović, Branko Ilić, Branka Femić, Sanja Popović, Emir Ćatović, Andrea Mugoša i Darko Bjelobrković.

1908preskinezVrijedna ekipa Gradskog pozorišta danas je najavila i podgoričku premijeru predstve za mlade „Kinez“ na Dramskoj scnei za djecu, koju su kao koprodukciju uz ovaj teatar radili ASSITEJ Crna Gora, Festival Kotor Art i Fondacija Kotorski festival pozorišta za djecu, a imalo je praizvedbu 30. juna upravo u Kotoru.

Tekst Maje Todorović režirala je Anja Suša, a u Podgorici će prvi put biti igrana 28. septembra na sceni DODEST od 19 časova. Ovog puta će izvođenje komada, u kome igraju Jelena Simić, Emir Ćatović i Goran Slavić, imati i „nastavak“. U saradnji sa psihološkinjom Radmilom Stupar – Đurišić, biće organizovana 45-minutna radionica pod nazivom „Oba lica sam ja“. Namjera je da kroz predavanje, iskustvene vježbe, diskusije, igranje uloga, rad u parovima, demonstraciju i simulaciju, mladi spoznaju i nauče više o sebi, svojim osjećanjima i vještini komunikacije. U tome će im na specifičan nači pomagati upravo glumci iz „Kineza“.

Zaključujući današnje obraćanje, Mrvaljević je kratko najavila da će Gradsko pozorište uskoro ozvaničiti rad na još jednom projektu.

K.J.

Portal Analitika