Scena

„PERRY NIGHT“: Veče posvećeno Igoru Peraziću u Kuslevovoj kući

igor_perazic1109
S
edmi dan FIAT-a biće posvećen nedavnom preminulom muzičaru Igoru Peraziću. Program pod nazivom „Perry night“ počeće večeras u 22 časa, u prostorijama Kuslevove kuće. U programu će učestvovati brojni crnogorski istaknuti umjetnici koji su bili Igorovi prijatelji.

„PERRY NIGHT“: Veče posvećeno Igoru Peraziću u Kuslevovoj kući
Portal AnalitikaIzvor

Igor Perazić je život proveo u Podgorici. Na muzičkoj akademiji je studirao kod Rostropovičevog učenika, Davida Gregorijana. Svoju pedagošku karijeru proveo je na Cetinju.

Odnos prema muzici bio je u njegovom životu konstanta, matematička nepromjenjiva, bilo da je vodio sekciju violončela u raznim ansamblima, od RTCG do simfonijskog, svirao solo dionice i resitale, kamernu muziku u sa svojim Tritonus triom, ili pak pjevao soul, fank, džez i rokenrol. Preći sa Baha na Džordža Bensona za njega je značilo samo napraviti hitru promjenu registra; jednaku količinu svečanosti i igre ulivao je u svaki žanr koga se dohvatio.

Muziku je izvodio dirljivo posvećeno i moćno. Igor je bio znak moći i univerzalnosti talenta, ali istovremeno i simptom nemoći sredine da taj talenat elevira. Bio je beskrajno šarmantan, urnebesno duhovit, erudita koji je sa jednakom strašću pričao o Ginteru Grasu, Betovenu ili Stiviju Vonderu. Nakon njegove iznenadne smrti javlja se potreba, ili vapaj, za fiksiranjem svega onoga što je značio, kako bi se makar na trenutak utjehom ispunila praznina koju otvara njegov odlazak. Ovo veče na FIAT-u služi da se zajedno prisjetimo blistavih djelića te dragocjenosti, saopštili su organizatori večeri.

Pokrovitelji FIAT-a su Ministarstvo kulture i Glavni grad Podgorica, a generalni sponzor festivala je Crnogorski Telekom.

Portal Analitika