Scena

Željko Reljić izlaže "Ptice" u Budvi

2708zreljic
D
jela renomiranog crnogorskog skulptora Željka Reljića iz ciklusa "Ptice" biće od sjutra izložena u prostoru Spomen-doma „Stefan Mitrov Ljubiša“ od 20 časova, u organizaciji JU „Muzeji, galerija i biblioteka“ iz Budve.

Željko Reljić izlaže "Ptice" u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu, koja će biti dostupna publici do 20. septembra, otvoriće slikar Đorđije - Bato Boljević.

Željko Reljić rođen je 1976. godine u Bazelu, u Švajcarskoj. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. mr Pavla Pejovića. Magistrirao je na istom fakultetu u klasi prof. mr Milivoja Babovića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Od 2002. godine imao je dvanaest samostalnih izložbi i učestvovao na više od 60 kolektivnih prezentacija u zemlji i inostranstvu. Realizovao je nekoliko skulptura na otvorenom prostoru. Učesnik je više projekata, radionica i simpozijuma. U tri navrata je dobio nagradu ULUCG-a „Lubarda – Stijović - Milunović“. Sada je stručni saradnik i prodekan na cetinjskom FLU.

- Skulpture su formatom galerijske. Njegova mjera se ogleda u iskrenosti, uronjenosti u spostveno biće i identifikaciji sa materijalom. Visoko koncentrisan, monumentalizujući svoje oblike, dostigao je ubjedljive ritmičke i prostorne vrednosti... Tradicionalista - duhom Mediteranac,

Željko Reljić

nam daje produhovljenu predstavu, mekoću modelovanja, dobro prostudiranu igru svjetlosti i sijenke. On svoju poetiku gradi na vrijednostima realistične skulpture... Njegov izraz je ostvaren preko materijala u saglasju ideje ruke i postupka – zapisao je mr

Nikola Vukosavljević

o

Reljićevom

novom ciklusu „Ptice“.

Portal Analitika