Scena

"Providenca" u Centru za kulturu

2508providenca
N
ova produkcija tivatskog Centra za kulturu, predstava „Providenca“ biće sjutra izvedena u Velikoj sali te ustanove kulture, od 21 čas.

"Providenca" u Centru za kulturu
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o melodrami Stevana Koprivice nastaloj prema drami „Ujka Vanja“ Antona Pavloviča Čehova. Režiju, scenografiju i izbor muzike potpisuje Egon Savin, kostime Jelena Stokuća, a dizajn svijetla Radomir Stamenković. Savinu je u režiji asistirala Bojana Jelovac, dok je lektor Neven Staničić.

Uloge tumače Nebojša Ilić Cile, Vojin Ćetković, Ana Vučković, Mladen Nelević, Jelena Petrović, Dubravka Drakić i Dejan Đonović.

- Shodno mentaliteskoj diferenci specifici, akteri „Providence“, priviđenja, slutnje, božasnkog znaka, na trenutak povjeruju da u njima postoji neka forca koja će ih potaći da se otrgnu letargiji i osjećanju da su promašili sve što se promašiti može. Naravno, u zabludi su, hroničnoj i neizlječivoj, da će ljubav promijeniti svijet i njihove straćene živote osmisliti i oplemeniti. Ljubav je providenca, a kad providenca pasa ostaju sa hamartijom krivih izbora. Ishodi „Providence“, iako smo poštovali

Čehova

, nisu kao u „Ujka Vanji“, u eliptičnoj putanji ponavljanja duranja i tavorenja. Neko će nešto ipak uraditi. U „Providenci“ postoji subverzivni znak nepristajanja i tu se ona, definitivno i bogohulno odvaja od „Ujka Vanje“ – zapisao je autor dramskog teksta

Stevan Koprivica

o „Providenci“.

Portal Analitika