Scena

BARSKI LJETOPIS: Veče Borislava Jovanovića i Clazz kvinteta

LOGObarskiljetopis
B
orislav Jovanović
, crnogorski književnik, esejista, antologičar, književni kritičar, novinar i publicista, biće večeras gost Barskog ljetopisa, u okviru književnog segmenta Pasaži iz Bara, na platou ispred Dvorca Kralja Nikole od 21 čas.

BARSKI LJETOPIS: Veče Borislava Jovanovića i Clazz kvinteta
Portal AnalitikaIzvor

Razgovor s njim će moderirati poznati pjesnik, prozni pisac, antologičar i književni kritičar Bogić Rakočević, uz uvodnu priču Mile Čordašević, urednice Festivala.

Borislav Jovanović rođen je u Danilovgradu, a diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Matice crnogorske.

Na planu književnosti za odrasle, tvorac je brojnih djela različite žanrovske forme, a u čitalačkoj javnosti je poznat po romanima: „Mala Moskva“, „Bijeli gavran“, „Homerov arhipelag“ i „Platonov plač“, kao i poetskim zbirkama: „Starac i zvijezde“, „Staze“, „Amputacija“, „Kenotaf“ i „Otkrivanje Tanatosa“.  Za najmlađe je objavio knjige: „Rječnik djetinjstva“, „Kad vam kažem“, „Dva sunca“, „Priče sa sedmog sprata“ i „Ja, trotinet i Internet“. Za svoj rad dobio je više priznanja, među kojima su nagrade Risto Ratković, Limskih večeri poezije, nagrada Opštine Mojkovac i novinska nagrada Crnogorac za životno djelo.

Na istom mjestu od 22 časa, Clazz kvintet će održati koncert. Ansambl predvodi flautista Boris Nikčević, a čine ga još gitaristkinja Bojana Brajović, pijanistkinja Milanka Nikčević, kontrabasista Slaven Turusković i bubnjar Predrag Lazović.

Petoro crnogorskih instrumentalista koji su znanje sticali u ovdašnjim muzičkim školama i akademiji, udružili su se 2012. godine kako bi izvodili muziku savremenog francuskog kompozitora

Kloda Bulinga

, poznatog po jelima u kojima je uspješno spajao klasičnu sa džez muzikom, preplitao baroknu fakturu sa standardnim upadima džez trija.

Portal Analitika