Scena

BARSKI LJETOPIS: Dvije komedije tuzlanskog Narodnog pozorišta

LOGObarskiljetopis
S
avremenu makedonsku književnost na ovogodišnjem festivalu Barski ljetopis zastupa jedan od poznatijih makedonskih pjesnika i esejista, dramaturg i profesor književnosti iz Radoviša, Borče Panov.

BARSKI LJETOPIS: Dvije komedije tuzlanskog Narodnog pozorišta
Portal AnalitikaIzvor

Autorsko veče posvećeno njegovom stvaralaštvu biće priređeno danas u 21 čas, na platou ispred Dvorca Kralja Nikole. Moderator programa je Miroslav Jovanović Timotijev, pjesnik, esejista i književni kritičar iz Bara, a uvodničarka je Mila Čordašević, urednica književnog festivalskog segmenta, koji se odvija pod sloganom Pasaži iz Bara.

Borče Panov diplomirao je makedonski jezik i književnost južnoslavenskih naroda na Filozofskom fakultetu u Skoplju. Objavio je osam poetskih zbirki i dobio više književnih nagrada. Pet njegovih pjesničkih knjiga bile su u najužem izboru za najveću makedonsku nagradu za poeziju „Aco Šopov“. Pjesme su mu zastupljene u nekoliko antologija i panorama savremene makedonske poezije, kao i u međunarodnim antologijama i brojnim elektronskim medijima, a prevođene su na engleski, njemački, italijanski, francuski, ukrajinski, bugarski, katalonski, slovenački, srpski i hrvatski jezik. Piše drame i eseje. Član je Društva pisaca Makedonije od 1998. godine i predsjednik međunarodne pjesničke manifestacije „Karamanovi pjesnički susreti“.

Na Ljetnjoj pozornici u Starom Baru večeras od 22 časa biće izvednea pozorišna predstava „Stranci pred rajem“ Narodnog pozorišta iz Tuzle. U komadu Vernese Kelner – Berbo, koji je režirao poznati glumac Miralem Zupčević, igraju Elvira Aljukić i Adnan Omerović.

U istom tereminu, sjutra će na Ljetnjoj pozornici barskog Doma kulture biti izvedena jedna od najpoznatijih savremenih hrvatskih komedija, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Iva Brešana. Predstavu je za tuzlansko Narodno pozorište režirao Mustafa Nadarević, a uloge tumače Nermin Omić, Meliha Fakić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Midhat Kušljugić, Zlatko Jugović, Elvira Aljukić, Armin Ćatić i Besim Tufekčić.

Sat ranije, u Dvorcu Kralja Nikole na Topolici biće otvorena izložba francuskog slikara Filipea Pengreša.

Ž.MILOVIĆ
Portal Analitika