Scena

BARSKI LJETOPIS: „Brevijar sjećanja“ u Episkopskoj palati

LOGObarskiljetopis
I
zložba „Brevijar sjećanja“, koja se organizuje u okviru projekta ArTVision biće sjutra otvorena u Episkopskoj palati u Starom Baru u 20 časova, u okviru programa Barskog ljetopisa.

BARSKI LJETOPIS: „Brevijar sjećanja“ u Episkopskoj palati
Portal AnalitikaIzvor

- Ova izložba prva je u nizu manjih promocija u Crnoj Gori, koje će se organizovati u saradnji sa lokalnim partnerima i projektom ArTVision. U ovom zanimljivom prostoru, do 28. avgusta izložba će biti najbolji uvod u nastavak puta velike izložbe – navodi se u najavi ovog događaja.

Na njoj će biti izloženi radovi troje mladih umjetnika: Teodore Nikčević, Marine Kuveljić i Siniše Radulovića, dok je kustoskinja izložbe istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Kako podsjećaju iz Ministarstva kulture, „Koegzistencija - za novi jadranski koine“, nedavno prvi put predstavljene u Tirani, a koja će početkom septembra biti otvorena na Cetinju. Izložbom u Baru promoviše se i cijeli projekat i njegova misija interkulturnog dijaloga i komunikacija, od lokalnog do „jadranskog“ nivoa i podrške lokalnim institucijama i promocije mladih umjetnika umrežavanje umjetnika i javnosti.

- Izložba „Brevijar sjećanja“ je zamišljena kao dijalog umjetnika sa prostorom Episkopske palate u Starom Baru. Palata je vjekovima bila zaposjednuta i gusto isprepletana slojevima zvanične istorije i malih, privatnih storija i memorija, a potom odvojena od prvobitne namjene i svedena na spomenik koji zainteresovanom oku posmatrača nudi brojne fantastične i imaginativne aspekte. Upravo imaginativni potencijal palate kao i metafizičnost enterijera bili su podsticajni za umjetnike koji su u svojim radovima istraživali mehanizme sjećanja, protoka vremena, fluidnog pretakanja javne sfere u privatnu i obrnuto – zapisala je kustoskinja ove izložbe.

Na Ljetnjoj pozornici Doma kulture u Baru od 22 časa biće odigrana predstava „Pozovi me radi preljube“ Teatra 92 iz Aleksinca. Adaptaciju teksta i režiju potpisuje Branislav Nedić, a uloge, pored ostalih, tumače Kristina Brzić, Ninuška Stojanović, Srđan Stojadinović i Bojan Cvetković.

Portal Analitika