Scena

BARSKI LJETOPIS: Nebojša Lujanović i Moskovski akademski orkestar ispred Dvorca

LOGObarskiljetopis
P
isac Nebojša Lujanović predstaviće se večeras u okviru književnog segmenta Pasaži iz Bara na XXVII Barskom ljetopisu ispred Dvorca Kralja Nikole od 21 čas, a na istom mjestu sat kasnije nastupiće Moskovski akademski kamerni orkestar, pod dirigentskom palicom Valerija Vorone.

BARSKI LJETOPIS: Nebojša Lujanović i Moskovski akademski orkestar ispred Dvorca
Portal AnalitikaIzvor

Razgovor sa ovim romansijerom, pripovjedačem, esejistom, putopiscem, naučnikom i univerzitetskim predavćem mlađe generacije, predstavnikom novog splitskog književnog kruga, vodiće Željko Milović, književnik, publicist, esejista i muzički kritičar, dok će uvodničarka biti Mila Čordašević, urednica književnog segmenta Festivala.

Nebojša Lujanović je hrvatski pisac bosanskih korijena, rođen u Bučićima kod Novog Travnika. Školovao se u Zagrebu, gdje je diplomirao sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu i politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Doktorirao je teoriju književnosti na Postdiplomskom studiju komparativne književnosti, takođe u Zagrebu. Sada je spoljni saradnik na Filozofskom fakultetu u Splitu, gdje u Centru za kulturu radi kao jedan od predavača i rukovodilaca u Kući kreativnog pisanja.

Lujanović se na književnoj sceni pojavio 2007. godine, kada mu je publikovan roman prvijenac „Stakleno oko“. Naredne godine izašle su dvije zbirke priča „S pogrebnom povorkom“ i „Ljubim tvoje usne tisuću puta“, a slijede romani „Godine svinje“ (2010) i „Orgulje iz Waldsassena“ (2012). U pripremi je njegov novi roman sa elementima romske kulture i romskog holokausta. Objavio je petnaestak naučnih radova, kao i brojne eseje, putopise i kratke priče za razne časopise. Učestvovao ja na mnogim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, kao i promocijama, književnim večerima i festivalima.

Moskovski akademski kamerni orkestar, pod dirigentskom palicom Valerija Vorone, prirediće koncert ispred Dvorca Kralja Nikole od 22 časa.

Ovaj ansambl osnovali su stipendisti regionalnog javnog fonda Ruska scenska umjetnost na Državnom muzičko-pedagoškom institutu „Ipolitov – Ivanov“. Orkestar je predvodio predsjednik pomenutog fonda i rektor Instituta, Valerij Vorona, koji je izabrao studente vodećih obrazovnih institucija u Moskvi, dobitnike stipendija Fonda, kao i pobjednici međunarodnih muzičkih takmičenja.

Orkestar je debitovao u decembru 2003. godine, i od tada je učestvovao na mnogim prestižnim međunarodnim festivalima, kulturnim događajima, u okviru koncertnih sezona

Moskovskog akademskog filharmonijskog društva

i

Moskovske međunarodne kuće muzike

. Orkestar nastupa u najboljim koncertnim salama širom svijeta, a među nedavnim su učešća na festivalima u Italiji, Japanu, Francuskoj, Letoniji, Ukrajini, Litvaniji, Koreji, Kini.

Portal Analitika