Scena

KOTOR ART: "Austrian Delights" u Katedrali Svetog Tripuna

LOGOkotorart
V
iolinistkinja Lidija Bajić nastupiće pratnju Festivalskog orkestra Kotor Arta večeras u Katedrali Svetog Tripuna od 21 čas, kao gost 13. Don Brankovih dana muzike na 6. Kotor Artu.

KOTOR ART: "Austrian Delights" u Katedrali Svetog Tripuna
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru njihovog nastupa pod nazivom „Austrian Delights“ biće Koncert za violinu i orkestar u G-duru Franca Jozefa Hajdna. Dirigent će biti Elizabet Atl iz Austrije, a Festivalski orkestar će još izvesti Divertimento u B-duru Volfganga Amadeusa Mocarta, Serenadu za gudače Hansa Gala i Mjesečevo jezero savremene austrijske kompozitorke Johane Doderer.

Violinistkinja Lidija Bajić prvi put je na međunarodnom takmičenju pobijedila sa samo osam godina i od tada je osvajala brojne prve nagrade. Sa 16 godina postala je pobjednica Evrovizije mladih muzičara. Redovno nastupa kao solistkinja s orkestrima. Imala je koncertne turneje u Japanu, Kini, Rusiji, SAD, Južnoj Koreji, Južnoafričkoj Republici, Argentini, Brazilu i Velikoj Britaniji, sarađujući sa najznačajnijim orkestrima i dirigentima, kao što su Lorin Mazel i Vladimir Fedosejev, i Njujorška filharmonija, filharmonije Sankt Peterburga, Tokija, Bečki simfonijski orkestar, Francuski nacionalni orkestar. Godine 2002. bila je gošća na turneji slavnog tenora Andree Bočelija, na poziv Lorina Mazela, a naredne godine učestvovala je na obilježavanju desetogodišnjice muzičkog događaja Pavaroti i prijatelji u Modeni. Prvi kompakt-disk snimila je 2008. za izdavačku kuću Dojče Gramofon.

Elizabet Atl je obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u rodnom Beču. Još za vrijeme studija učestvovala je kao pijanistkinja u brojnim solo i kamernim izvođenjima, kao i televizijskim i radio programima. Odlučila se za karijeru dirigenta, a studirala je kod Džejmsa Mura iz SAD-a, Mihaela Gilena iz Salcburga i Leopolda Hagera iz Beča. Ova cijenjena umjetnica je od 1999. do 2001. godine bila asistentkinja izvršnog muzičkog direktora Gran Theatre del Liceu u Barseloni. Na koncertima je sarađivala, pored ostalih, sa: Brandenburškim simfonijskim orkestrom, orkestrom Državne opere u Berlinu, Državnim orkestrom rajnske filharmonije, Simfonijskim orkestrom Muluza i Orkestrom Donje Austrije. Sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom prvi put je nastupila u Podgorici 2011. godine, i od tada je s njima na sceni bila tri puta.

Koncert se održava po pokroviteljstvom Austrijske ambasade i Grada Insbruka.

Portal Analitika