Scena

MFF: Večeras dodjela nagrada za dugometražne i studentske filmove

0608opstaffhn
P
retposljednjeg dana 28. Filmskog festivala u Herceg Novom – Montenegro Film Festivala biće dodijeljene nagrade u dvije kategorije – za najbolja dokumentarna i studentska ostvarenja.

MFF: Večeras dodjela nagrada za dugometražne i studentske filmove
Portal AnalitikaIzvor

Filmove u dokumentarnoj selekciji ocijeniće žiri u kome je predsjednica Rada Šešić, a članovi su Nebojša Slijepčević i Danilo Marunović.

Oni će svoju odluku proglasiti nakon što sa publikom pogledaju naslove: „Dokumentarno, igrano“ Danijela Jozefa Borgmana iz Danske, „Duhovi ljubavi“ Talije Finkel iz Austrije, „Nezaborav-jaje“ Mohamadreze Farzad iz Irana, „Momak s plaže“ Emila Lengbola iz Velike Britanije, „Rodopi“ Kristofa Arga Švarca koji je bugarsko-austrijska koprodukcija, „Niže od raja“ Logana Mjuka iz Australije i „Vekne hljeba i riba“ Irene M. Borego iz Španije. Projekcije će i večeras biti upriličene na Trgu od muzike, sa početkom u 21:30 časova.

Pola časa ranije u amfiteatru Hercegnovskog pozorišta počeće prikazivanje filmova  studenata ljubljanske Akademije za gledališče, radio film in televizijo i Akademije umjetnosti iz Banjaluke. O nagradama u ovoj kategoriji odlučivaće žiri u kojem su Balša Poček i Marko Ugarković, a predsjednica je Anja Dimić.

Posljednji film u takmičarskoj konkurenciji kada je riječ o dugometražnim igranim naslovima, je „Stratos“ grčkog reditelja Janisa Ekonomidesa, koji će od 23 časa biti prikazan na Kanli kuli. Dva sata ranije na istom mjestu počeće prikazivanje ovogodišnjeg bioskopskog hita „Atomski zdesna“, srpko-crnogorske koprodukcije u režiji Srđana Dragojevića, koja nije u konkurenciji za nagrade. Sjutra će, takođe od 21 čas, na Kanli kuli biti prikazan i posljednji naslov ovogodišnjeg festivala – „Zimski san“ Nuri Bilge Cejlana, dobitnika Zlatne palme u Kanu.

O nagradama u ovoj, glavnoj selekciji, odlučivaće žiri kojim predsjedava glumac Meto Jovanovski, a članovi su dramaturg Slobodan Šnajder i reditelj Branko Baletić, koji će sjutra objaviti dobitnike Gran prija i Zlatnih mimoza za film u cjelini, režiju, scenario, kameru, žensku i mušku ulogu. Takođe, tada će biti poznati i dobitnicim posebnih nagrada „Živko Nikolić“ i „Milan Žmukić“.

Večeras i sjutra na Forte mare od 21 čas biće takođe prikazana posljednja ostvarenja 28. MFF-a, a to su „Džimijeva plesna dvorana“ Kena Louča i „Pleme“ Miroslava Slabošpitskija, pobjednika nedavno završenog Motovun Film Festivala.

Portal Analitika