Scena

KOTOR ART: Festivalski orkestar i Flores na Prčanju

0308kotorart
F
estivalski orkestar Kotor Arta prirediće večeras prvi ovogodišnji koncert, pod nazivom Cantar, u Crkvi Presvete Bogorodice na Prčanju, sa početkom u 21 sat, u okviru Don Brankovih dana muzike na 6. Kotor Artu.

KOTOR ART: Festivalski orkestar i Flores na Prčanju
Portal AnalitikaIzvor

Ansamblom će dirigovati Hesus Medina iz Meksika, a solista će biti ekskluzivac Dojče gramofona, venecuelanski trubač Fransisko Paćo Flores. On je za čuvenu muzičku kuću nedavno objavio album pod istim nazivom, sa koga će kotorskoj publici predstaviti dva solistička koncerta – Johana Nerude i Domenika Čimaroze, u transkripciji Artura Bendžamina. Festivalski orkestar izvešće i Serenadu za gudače, op. 11 Daga Virena, kao i poznatu Jednostavnu simfoniju Bendžamina Britna.

0308kotorart1- Fransisko Paćo Flores, dobitnik prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima za trubače „Moris Andre“, „Filip Džouns“ i „Citta di Porcia“, školovao se u okviru čuvenog Sistema omladinskih i dječjih orkestara Venecuele. Međunarodnu reputaciju stekao je nastupajući s orkestrima kao što su Kijevska filharmonija, Kamerata Sankt Peterburga, Pariški orkestarski ansambl, Tokijski simfonijski orkestar, venecuelanski Simfonijski orkestar „Simon Bolivar“. Održao je resitale u najpoznatijim svjetskim dvoranama, a često je nastupao i kao član venecuelanskog limenog duvačkog kvinteta „Simon Bolivar“, čiji je osnivač. Takođe, osnivač je i  direktor Latinoameričke akademije za trubu u Karakasu, kao i gostujući predavač na više univerziteta u svijetu. Strastveni je pobornik nove muzike, pa često premijerno izvodi djela savremenih kompozitora.

0308kotorart2Hesus Medina je muzički direktor Simfonijskog orkestra Univerziteta Novog Leona u Montereju. Osnivač je i muzički direktor ansambla Milenium Sinfonietta, a bio je rukovodilac i gostujući dirigent najznačajnijih meksičkih orkestara. Međunarodnu reputaciju je sticao dirigujući orkestrima u SAD, Brazilu, zemljama Južne i Centralne Amerike, Evrope, u Južnoj Koreji. Sarađivao je s najpoznatijim muzičarima današnjice, a kao operski i baletski dirigent, realizovao je veliki broj muzičko-scenskih dјela. Medina je dobitnik više priznanja, među kojima su nagrada Meksičkog udruženja muzičara i muzičkih kritičara za najboljeg dirigenta godine (1991) i nagrada „Gaviota“ Latinoameričke asocijacije muzičkih kritičara (2004).

Festivalski orkestar KotorArta osnovan je u okviru istoimene nezavisne inicijative u kulturi 2003. godine. Zamišljen kao sezonski ansambl, koji funkcioniše i po principu majstorskog seminara, a cilj je okupljanje perspektivnih muzičara regiona koji bi tokom nekoliko nedjelja pripremali i izvodili odabrane programe. Višegodišnji rukovodilac ansambla bila je violončelistkinja Timea Kalmar, koja je sa svojim gudačkim kvartetom TAJJ činila okosnicu orkestra. Od 2014. godine tu ulogu preuzimaju članovi gudačkog kvarteta Il Belpaese, na čelu s violinistom i koncert-majstorom orkestra, Arpadom Nađem.

Foto: Kotor Art / Miroslav Majstorović

Portal Analitika