Scena

Veče Miraša Martinovića u ulcinjskom Starom gradu

0308miras
V
eče posvećeno poznatom crnogorskom piscu Mirašu Martinoviću biće danas priređeno na Trgu Servantesa, u okviru Ulcinjskog muzeja u Starom gradu, od 21 čas, u okviru 22. književne manifestacije Pjesnička kalimera.

Veče Miraša Martinovića u ulcinjskom Starom gradu
Portal AnalitikaIzvor

Moderator večeri biće Ćazim Muja, prevodilac sa crnogorskog na albanski jezik, autor prevoda Martinovićeve knjige „Poslednji Eshilov dan“ koja će uskoro biti objavljena u izdanju Izdavačke kuće Onufri iz Tirane.

- Ovo je prvi put da se Martinović predstavlja publici u Ulcinju, tako da je književno veče prilika za upoznavanje s crnogorskim piscem koji je član crnogorskog PEN-a i Matice crnogorske. A samo mjesto održavanja susreta sa piscem romana „Teuta“, gdje svaki kamen govori o različitim dramama kroz istoriju, služiće možda njemu kao podsticaj i inspiracija za nove knjige. Tokom večeri, autor će govoriti o svom stvaralaštvu, djelima u kojima se pretežno bavi mitom proizašlim iz antičkih vremena ovih prostora, pokušaju da „oživi“ ilirsku kraljicu Teutu, poznanstvu sa Ali Podrimjem i drugim albanskim piscima, poređenjem sa najpoznatijim albanskim piscem današnjice, Ismailom Kadareom – navodi se u najavi ovog događaja.

Martinović i mlada pjesnikinja iz Ulcinja Flutur Mustafa pročitaće ovom prilikom i pjesme posvećene Podrimji.

Miraš Martinović je specifičan autor u crnogorskoj književnosti, ali i u regionu. Fascinacija antičkim temama, prošlošću Crne Gore i udaljenih naroda i civilizacija, rezultirali su serijom romana i poetskih zbirki kojima je nastojao iz zdenca vremena izmamiti drevne glasove i „pročitati“ priče o onima koji su ovom zemljom hodili, a koje su sakrili vijekovi ili čak milenijumi.

Veče organizuje Udruženje umjetnika i intelektualaca „Art Club“ iz Ulcinja.

Portal Analitika