Scena

GRAD TEATAR: "Transformacije" Nikole Radovića u Crkvi Santa Marija

LOGOgradteatar
T
ransformacije“, treća izložba programa 28. Grad teatra, na kojoj će biti predstavljeni radovi Nikole Radovića, u Crkvi Santa Marija od 21 čas.

GRAD TEATAR: "Transformacije" Nikole Radovića u Crkvi Santa Marija
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu će otvoriti urednik likovnog programa, Merin Smailagić.

- Daleki odjeci transformisanih kubističkih upliva na planu geometrizacije i deformacije predmeta su amortizovani  u jednu ekspresionističku matricu koja se ispoljava kako u plastičkoj organizaciji slike, tako i u njenoj izražajnoj, psihološko-emocionalnoj napetosti. Radovićeve slike teže totalnoj ispunjenosti (sadržajem i formom), zasnivaju se na principu dodavanja, sabiranja i sastavljanja. Umjetnik predano, uporno, sa najvećom mogućom investicijom svoje psihičke, duhovne i intelektualne energije gradi sloj po sloj (formalni i značenjski), pri čemu se svaki naredni nadovezuju na rezultate prethodnog, iz njega izrasta i u sebe sadrži njegove posledice – riječi su likovne kritičarke Ljiljana Karadžić o stvaralaštvu ovog umjetnika.

Nikola Radović rođen je 1982. godine u Priboju. Diplomirao je na slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju 2004. godine, u klasi prof. Branislava Sekulića, gdje je i magistrirao 2010. godine. Dobitnik je nagrade FLU za slikarstvo 2003/2004. godine, i nagrade „Milunović, Stijović, Lubarda“  na 67. tradicionalnoj izložbi članova ULUCG-a. Samostalno je izlagao u Berlinu, Kotoru, Igalu, Podgorici, a predstavio se i na brojnim kolektivnim izložbama, poput Tradicionalne izložbe ULUCG, Crnogorskog likovnog salona „13. novembra“. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2006. godine.

Portal Analitika