Scena

KOTOR ART: Horvat i Ali o budućnosti Evrope na Pjaci od filozofa

LOGOkotorart
D
vojica najaktuelnijih ljevičarskih filozofa, Srećko Horvat i Tarik Ali, svojim viđenjem savremene Evrope obilježiće ovogodišnju Pjacu od filozofa, koja će večeras početi u Kinu „Boka“, kao segment 6. Kotor Arta.

KOTOR ART: Horvat i Ali o budućnosti Evrope na Pjaci od filozofa
Portal AnalitikaIzvor

Pod sloganom „Što Evropa želi“, Horvat će večeras u pomenutom terminu održati predavanje o gorućem pitanju današnjice: koja je budućnost Evrope i što uopšte želi ta Evropa? Mladi filozof i aktivista iz Hrvatske, autor je devet knjiga, među kojima su „Diskurs terorizma“, „Protiv političke korektnosti“ i „Pažnja! Neprijatelj prisluškuje“. Sa Slavojem Žižekom napisao je knjigu „Što Europa želi?“ objavljenu 2013, koja je prevedena na desetak jezika. Dvije godine bio je član stalne postave emisije Peti dan na HTV-u, a potom je uređivao i vodio emisiju Zdravo društvo. Redovno objavljuje tekstove i društvene komentare u vodećim svjetskim novinama kao što su The Guardian, Al Jazeera i The New York Times.

Tarik Ali govoriće na temu „Bolestan kontinent“ u nedjelju, takođe u Kinu „Boka“ od 21 čas. Ovaj svjetski poznati istoričar, pisac i aktivista, jedna je od ključnih figura britanske ljevice. Studirao je političke nauke, filozofiju i ekonomiju na Oksfordu, i još za vrijeme studija bio među predvodnicima protesta protiv rata u Vijetnamu. Nadahnut njegovom ulogom u tom pokretu, Mik Džeger mu je posvetio pjesmu „Street Fighting Man“, a Džon Lenon „Power to the People“. Još od šezdesetih, član je uredništva časopisa New Left Review. Objavio je više od 30 raznorodnih naslova – od fikcije do filozofskih studija.

Iz Kotor Arta podsjećaju da su u posljednjih nekoliko godina na tom festivalu bili vodeći svjetski filozofi, kao što su Đorđo Agamben, Đani Vatimo i Antonio Negri, i regionalne snage poput Renate Salecl, Borisa Budena i Žarka Paića. Pjaca od filozofa postala je tradicionalno mjesto okupljanja i debate, mjesto koje filozofiju vraća na trgove, a javnost filozofiji, potvrđujući da ni u ljetnim mjesecima ne jenjava interes za kritičku misao.

Portal Analitika