Scena

„Varvari“ otvaraju Montenegro Film Festival u Herceg Novom

0108hercegnovski
O
vogodišnji 28. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival, otvoriće večeras film „Varvari“ Ivana Ikića koji će od 21 čas biti prikazan na hercegnovskoj Kanli kuli.

„Varvari“ otvaraju Montenegro Film Festival u Herceg Novom
Portal AnalitikaIzvor

U okviru ove manifestacije sa statusom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, do 7. avgusta biće predstavljeno više od 90 naslova u takmičarskoj, studentskoj, dokumentarnoj i revijalnoj selekciji.

Najveći filmski festival u državi otvoriće jedan od najznačajnijih makedonskih glumaca Meto Jovanovski, nakon čega će biti predstavljeni „Varvari“, koji su crnogorska koprodukcija sufinansirana sredstvima Ministarstva kulture.

Zatim će na istom mjestu biti prikazano drugo ostvarenje iz takmičarske kategorije, francuska „Djevojka za zabavu“ (Party Girl) koju su režirali Kler Burže, Mari Amačukeli – Barsak i Samuel Ti.

0108hercegnovski1Sjutra će publici u Herceg Novom u istom terminu biti predstavljeni filmovi „Spomenik Majklu Džeksonu“, inače drugi film reditelja Darka Lungulova, a zatim će van konkurencije biti prikazani „Mostovi Sarajeva“, dokumentarni omnibus od 13 priča koje potpisuju Aida Begić, Leonardo di Kostanco, Žan-Lik Goda, Kamen Kalev, Izild Le Besko, Sergej Loznica, Vinćenco Mara, Ursula Majer, Vladimir Perišić, Kristi Puju, Mark Reša, Angela Šanelek i Tereza Viljaverde.

U selekciji studentskih filmova, u amfiteatru Hercegnovskog pozorišta od 22 časa na programu su dva ostvarenja studenata Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, a zatim i četiri studenata cetinjskog Fakulteta dramskih umjetnosti. To su filmovi „Poljubac“ Nemanje Lakića, „Kurir“ Ivana Čojbašića, „Odlazak na poslovni put“ Seada Šabotića i „Diler“ Bojana Stijovića.

Prvi filmovi iz dokumentarnog programa takođe će biti prikazani sjutra, i to na Trgu Belavista od 22 časa. Ovaj festivalski segment otvoriće holandski „U premijeloj samoći“ Rada Šešića, a uslijediće pobjednički ovogodišnjeg UnderHill Festa, „Gangster te voli“ Nebojše Slijepčevića iz Hrvatske, i prošlogodišnji pobjednik istog festivala, „Lud za tobom“ crnogorskog reditelja Danila Marunovića.

U posebnom programu Festivalski pobjednici na tvrđavi Forte mare publika će od 21 čas vidjeti najboljeg sa Berlinala, kineski triler „Crni ugalj, tanak led“ (Black Coal, Thin Ice) reditelja Jinana Dijaoa.

Portal Analitika