Scena

BARSKI LJETOPIS: Koncert Jakupa Mehmedovića i izložba djela Miloša Vuškovića

LOGObarskiljetopis
M
ladi harmonikaš Jakup Mehmedović nastupiće večeras u Dvorcu kralja Nikole od 22 časa, u okviru muzičkog segmenta programa Barskog ljetopisa.

BARSKI LJETOPIS: Koncert Jakupa Mehmedovića i izložba djela Miloša Vuškovića
Portal AnalitikaIzvor

Talentovani barski umjetnik, trenutno je na master studijama na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje je ranije diplomirao u klasi mr Danijele Rakić. Nastupao je širom regiona, a na prestižnim međunarodnim smotrama i takmičenjima imao je zapažene nastupe. Pobjednik je Međunarodnog takmičenja u harmonici u Sarajevu 2012 godine, kada je i bio i visoko plasiran na Svjetskom kupu harmonikaša u Italiji, i nastupao na Festivalu Sonje Radojković i prijatelja na Hvaru, kao dio međunarodnog ansambla koji su činili muzičari iz BiH, Crne Gore, Srbije i Rusije.

3007vuskovic
Slike proslavljenog crnogorskog umjetnika Miloša Vuškovića biće od sjutra u 21 čas izložene u Dvorcu Kralja Nikole.

Miloš Vušković (1900-1975) bio je svestran likovni stvaralac. Bavio se slikarstvom, skulpturom, grafikom, karikaturom i likovnom pedagijom. Više od 300 njegovih radova danas se nalazi u fondu Umjetničkog muzeja Crne Gore. Bio je suosnivač satiričnog časopisa „Ošišani jež“, uz Pjera Križanića, Branislava Nušića, Stanislava Vinavera i druge poznate umjetnike. Prije Drugog svjetskog rata boravio je u Pančevu i Beogradu, a kasnije je prešao u Crnu Goru, gdje je obavljao dužnost direktora čuvene Umjetničke škole u Herceg Novom i Moderne galerije na Cetinju. Imao je brojne samostalne izložbe, a kolektivo je izlagao sa poznatim imenima crnogorske i jugoslovenske likovne scene - Jovanom Bijelićem, Stojanom Aralicom, Nedjeljkom Gvozdenovićem, Milom Milunovićem, Petrom Lubardom, Ristom Stijovićem. Bio je član Crnogorske akademije nauka i umjetosti, strukovnih udruženja i nosilac prestižnih nagrada i priznanja.

Portal Analitika