Scena

PG LJETO: Veče posevećeno liku i djelu Vladimira Popovića

2807vladimirpopovic
V
eče posvećeno Vladimiru Popoviću biće sjutra priređeno u Muzičkoj kapeli na Kruševcu, od 21 sat, u okviru manifestacije Podgoričko ljeto 2014.

PG LJETO: Veče posevećeno liku i djelu Vladimira Popovića
Portal AnalitikaIzvor

O liku i djelu čuvenog pozorišnog, filmskog, televizijskog glumc i dramaturga govoriće reditelj Gojko Kastratović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović i akademik Sreten Perović.

Vladimir Popović (1935-1981), rođen je u Dragovoj Luci kod Nikšića, Gimnaziju je završio u Vrbasu, a diplomirao na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Beogradu. Nakon završetka studija, bio je glumac u Crnogorskom narodnom pozorištu u Titogradu od 1960. do 1962.godine, a zatim u Ateljeu 212, BDP-u, Savremenom i drugim pozorištima u Beogradu. Bio je direktor Filmskog festivala u Nišu u dva mandata, a zatim direktor i glumac Crnogorskog narodnog pozorišta (1975 - 1981) i utemeljivač je festivala Jugoslovenski pozorišni susreti u Crnoj Gori (1979 - 1981). Ostvario je veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga u filmovima „Licem u lice“, „Marš na Drinu“, „Sramno leto“, „Okovani šoferi“, „Svadba“, „Vagon Li“, televizijskim ostvarenjima „Povratak otpisanih“, „Sarajevski atentat“, „Siroti mali hrčki“, „Pozorište u kući“ i u pozorištu „Emigranti“, „Pramen tame“, „Ratna sreća“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“. Za njih je dobio brojne nagrade, među kojima su Pulska Arena, nagrada Tanjuga, Trinaestojulska nagrada, Decembarska nagrada Titograda. Dramatizovao je i adaptirao za pozorište nekoliko proznih djela. Jedan je od najznačajnijih crnogorskih glumaca XX vijeka, energičan organizator sa jasnom vizijom razvoja scenskih umjetnosti u Crnoj Gori.

Portal Analitika