Scena

PURGATORIJE: Premijera nove postavke "Betule u Malu Valu"

2507betulaumalu
N
ova postavka komada „Betula u Malu Valu“ biće večeras premijerno izvedena na Ljetnjoj pozornici u Tivtu od 21:30 časova, u okviru ovogodišnjih Purgatorija.

PURGATORIJE: Premijera nove postavke "Betule u Malu Valu"
Portal AnalitikaIzvor

I ovog puta je tekst Stevana Koprivice režirao Milana Karadžića, a uloge tumače Dubravka Drakić, Boro Stjepanović, Mladen Nelević, Andrija Milošević, Andrea Mugoša, Emir Ćatović, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Ivana Mrvaljević, Jelena Simić, Branko Ilić i Goran Slavić.

- „Betula u Malu Valu“ je predstavljala pisački izazov da se ne stane po drugi put u istu vodu, u onu u kojoj sam, zajedno sa Milanom Karadžićem, Centrom za kulturu u Tivtu i gotovo istovjetnom glumačkom postavom, bio kada smo pravili sada već, bez lažne skromnosti, znameniti „Bokeški d-mol“. Pored opasnosti od ponavljanja, bio sam svjestan i zamke uljuljkivanja u samodopadljivu atraktivnost drevnih bokeških legendi koje u sebi nose ograničenje lokalnih značenja. Zato sam izabrao gotovo nepoznatu istorijsku bilješku o pustolovu, licu sa potjernica, koji zarad hira njegove dragane, okončava na vješalima... Mikrokosmos kafane, betule, konobe, izdiktirao je skoro kolektivnog glavnog junaka, niz dramski podjednako važnih sudbina koje se eksponiraju na fonu glavnog toka o gusaru Tripunu i neukrotivoj Darji. U podnaslovu ovog komada stoji odrednica „storija o jednima koji su htjeli biti drugi“. Ta uzaludna, ali i stalno sveprisutna težnja je ona crvena linija koja tragikomediju „Betula u Malu Valu“ spaja sa tragikomedijom u kojoj danas živimo – zapisao je Stevan Koprivica o komadu koji potpisuje.

Portal Analitika