Scena

KOTOR ART: "Njegoš, vatre" petu godinu zaredom u Starom zatvoru

2207njegosvatre
Nj
egoš, vatre“, najdugovječnija predstava dramskog segmenta Kotor Arta, imaće sjutra dva izvođenja u zgradi Starog zatvora u Kotoru, od 20 i 22 časa, čime će ujedno obilježiti petu godinu izvođenja.

KOTOR ART: "Njegoš, vatre" petu godinu zaredom u Starom zatvoru
Portal AnalitikaIzvor

Ova koprodukcija Kotor Arta i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja, nastala je po motivima „Luče mikrokozme“ Petra II Petrovića Njegoša, i autorski je projekat reditelja Radmile Vojvodić i Paola Mađelija. Govoreći danas o petoj sezoni isključivog igranja u tom specifičnom, ruiniranom prostoru u kotorskom Starom gradu, oni su podsjetili da je posebnost komada „Njegoš, vatre“ i u „specifičnoj ambijentalnosti, koja podrazumijeva korak dalje od pukog igranja na otvorenom ili adekvatnog uklapanja mjesta radnje određenog komada u gradski prostor, ka umjetničkoj konceptualizaciji prostora, u kojoj on postaje metaforičan, djelatan, suštinski dio same predstave“.

- Ovim pobudama vođen izbor tada napuštene i devastirane zgrade bivšeg Zatvora, toposa ljudskog grijeha i ljudske patnje kao prostora za pozorišnu izvedbu, pokazao se kao kreativno i održivo rješenje. Naime, ovaj lokalitet je danas „oživljen“ i koristi se i za druge kulturne sadržaje, između ostalog i za arhitektonski segment Kotor Arta - Kotor APSS. Godine 2010. upravo u ovoj predstavi zaigrala je prvi put i cijela generacija mladih glumaca koja je tada bila tek na prvoj godini školovanja na FDU Cetinje. Igrajući iz godine u godinu i kroz nju umjetnički sazrijevajući, oni su u međuvremenu dovršili svoje formalno školovanje, i danas predstavljaju okosnicu pozorišne produkcije u Crnoj Gori – istakli su iz produkcije ove predstave.

2207njegosvatre1Rediteljka Radmila Vojvodić podsjetila je kako su reditelj Paolo Mađeli i ona, inspirisani i podstaknuti Njegoševim traganjima za odgovorima o biću svijeta i smisla života u kultnom religiozno-filozofskom spjevu „Luča mikrokozma“, otpočeli traganje „za čovjekom našeg realiteta, demitologizacijom mita o grijehu, izgubljenoj humanosti na ovome svijetu odrezanom od religioznih i filozofskih korjena“. Prema njenim riječima, pri nastanku predstave „desila se alhemija, pronađena je formula koju snivaju producenti i festivali“.

- Ne samo što predstava u svojoj ekskluzivnosti izvođenja traje, nego dolaze i da je gledaju iz godine u godinu ljudi koji ne razumiju jezik, turisti. Jedan, na prvi pogled, hermetičan tekst postao je univerzalno komunikativan teatarski materijal. Zbilja spontano i iz jednog istinski posvećeničkog teatarsko-produkcijskog razmišljanja desilo se nešto krasno i sa tim zdanjem, i sa predstavom, kao i sa glumačkom generacijom, usuđujem se reći najboljom koju je cetinjski FDU izveo na teatarski put - zaključila je Vojvodić.

Reditelj i umjetnički direktor Kotor Art-a Paolo Mađeli napomenuo je kako, uprkos sopstvenom produktivnom i intenzivnom pozorišnom radu, koji ga odvodi po svijetu, i u kojem neke predstave koje je kreirao lako i zaboravi, „Njegoš, vatre“ iz mnogih razloga nikada ne može i neće zaboraviti.

- Postoji nešto što u životu, u metafizičkom smislu, otvara i zatvara neke krugove i kauzalnosti... Od tog sretanja sa tekstom „Luče mikrokozme“ i zatim prvog putovanja u Crnu Goru, do ove predstave, prošao je cijeli moj život, tako da ona za mene znači jedno životno putovanje - unutra je upakovan čitav moj, ne samo umjetnički, nego životni put – potcrtao je Mađeli, uz izražavanje divljenja prema glumačkoj klasi koja je prvi put zaigrala u toj predstavi, dodajući da „od te generacije nadalje Crna Gora izvjesno može početi da izvozi glumce, umjesto da ih uvozi“.

Uloge tumače Srđan Grahovac, Karmen Bardak, Goran Slavić, Ana Vučković, Sanja Vujisić, Jovan Krivokapić, Emir Ćatović, Petar Novaković, Julija Milačić, Bojana Malinovska, Gordana Mićunović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović i Julija Milačić, i djevojčice Antonina i Tijana Lešenko.

Tim predstave još čine producent Slobodan Božović, kompozitor Ljupčo Konstantinov, Ivan Marušić Klif kao autor video arta, Danijela Radovanović koja je saradnik na režiji i organizator Đorđije Radoičić.

„Njegoš, vatre“ imaće još dvije reprize 24. jula u istom prostoru.

Portal Analitika