Scena

BARSKI LJETOPIS: Magijski realizam Stanka Zečevića

1807barljetopis
L
ikovni program Barskog ljetopisa započeo je sinoć otvaranjem izložbe akademskog umjetnika Stanka Zečevića, redovnog profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

BARSKI LJETOPIS: Magijski realizam Stanka Zečevića
Portal AnalitikaIzvor

Pred barskom likovnom publikom našla su se djela magijskog realizma, likovi koji u zajedništvu sa pejzažima pričaju o životu, podneblju, tajni svevremenog koje se bojom utiskuje u slikarsko platno.

Izložbu je otvorio direktor galerije mr Milun Lutovac, koji je i autor pratećeg kataloga.

- Magijski realizam je umjetnički pravac u kojem se elementi fantastike prepliću sa stvarnošću, poistovjećuju se sa njim, čineći tako skladnu cjelinu zasnovanu na objetivnom odnosu. Taj pravac se najviše vezuje za prozni izraz Argentinca Horhea Luisa Borhesa i Kolumbijca Gabrijela Garsije Markesa... Kao da je u gajunima Crnogoraca koji su uspjeli da se nakon dugogodišnje pečalbe vrate iz Južne Amerike, a bilo ih je u svim krajevima Crne Gore - Boki, Paštrovićima, Crmnici, Katunskoj nahiji, pa i iz Stankovim Banjanima - preko Atlatika doplovio u čipkastoj košulji i manir ovog magijskog realizma... U Stankovim slikama se vidi da se unutrašnje i spoljašnje sfere međusobno prožimaju, stapaju i hrane. Tako je i sa snovima, fantazijama i takozvanim „buđenjima svijesti“. I sa prošlošću, sadašnjošću, budućnošću, mitom, legendom, istorijom. Tako je i sa slikarstvom Stanka Zečeviča i svjetovima i likovima koje ono oživljava samo njemu svojstvenom alhemijom stvaranja - kazao je Lutovac otvarajući izložbu.

Zečević u Baru prvi put izlaže nakon 25 godina, a istakao je da se njegov „stvaralaški rukopis“ oslanja na provjerene vrijednosti u istoriji umjetnosti, putujući pri tom kroz sve epohe.

- Osnovno je ono lično ishodište, odakle umjetnik potiče, ambijent i put kojim prolazi. Podjednako su tako važni i urbana atmosfera i mjesto rođenja. Mislim da se to na mojim slikama primjećuje, taj put od pejzaža do urbanog ambijenta – objasnio je umjetnik.

1807barljetopis1U okviru muzičkog segmenta ovogodišnjeg Ljetopisa, sopranistkinja Aleksandra Vojvodić - Jovović, uz klavirsku pratnju Ane Katjuševe, održala je koncert u Dvorcu Kralja Nikole. Na programu su bile arije Verdija, Gluka i Mocarta, zatim Geršvinova „Summertime“, ruske romanse i kompozicije autora sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Večeras su na programu druženje sa Brankom Bogavac i koncert izuzetnog ruskog trija Osetinskaja – Bereznjitiski – Šapovalov.

Barskoj publici dobro poznat slikar Naod Zorić predstaviće se sjutra slikama i crtežima u Dvorcu Kralja Nikole, od 21 čas.

Zorić je rođen 1968. godine u Đurđevića Tari, a diplomirao je 1993. godine na slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Dragana Karadžića. Postdiplomske studije završio je dvije godine kasnije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod prof. Radomira Reljića. Studijski je boravio u Parizu 2007. godine. Dobitnik je stipendije za talentovane studente, ali i brojnih nagrada, među kojima su Prva nagrada za crtež na FLU Cetinje, Nagrada za sliku na 25. Hercegnovskom salonu, Prva nagrada za sliku na FLU Cetinje i Nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda“ ULUCG. Izlagao je u Baru, Pljevljima, Budvi, Podgorici, Beogradu, Novom Sadu, Vrbasu, Kolašinu, Igalu, Kotoru, Tivtu... Radovi Naoda Zorića nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1994. godine. Živi i radi u Kolašinu.

Ž.MILOVIĆ

Portal Analitika