Scena

DANI MUZIKE: Od romantizma do muzike XX vijeka

1507pijanistahn
Č
etvorica gudača i mladi poljski pijanista obilježiće treći koncert ovogodišnji 31. Dana muzike, koji će večeras biti održan u hercegnovskoj Dvorani „Park“ od 21:30 časova.

DANI MUZIKE: Od romantizma do muzike XX vijeka
Portal AnalitikaIzvor

Gudački ansambl koji čine Jozef  Kolinek (violina, Poljska), Ivan Knežević (violina, Srbija-Njemačka), Alberto Kastiljo (viola, Čile-Njemačka) i Nemanja Stanković (violončelo, Srbija) izvešće Prvi gudački kvartet Leoša Janačeka, jednog od najvećih čeških kompozitora XX vijeka. Kompozicija je poznata i pod nazivom Krojcerova sonata, jer je inspirisana istoimenom pričom Lava Tolstoja.

Drugi dio večeri pripašće Prvom klavirskom koncertu u e-molu Frederika Šopena, u kom će solističku partiju ovog tada 20-godišnjeg autora - pisanu u najboljoj romantičarskoj tradiciji - izvesti poljski pijanista Marijan Sobula. Kao jedan od najistaknutijih klavirista mlađe generacije na međunarodnoj koncertnoj sceni, Sobula gradi uspješnu koncertnu karijeru širom Evrope, profesor je na Muzičkoj akademiji u Krakovu, ali i veoma aktivan poslenik u mnogim svjetskim asocijacijama pijanista.

Portal Analitika