Scena

Britanska galerija "Mead Carney" od danas u Porto Montenegru

1207demhirst
P
restižna britanska galerija Mead Carney otvoriće večeras u 20 časova svoja vrata u Porto Montenegru izložbom „Šok novog“ (The Shock Of The New) djela savremenih umjetnika.

Britanska galerija "Mead Carney" od danas u Porto Montenegru
Portal AnalitikaIzvor

- Vjerujemo da je ovo izložba kakva do sada nije organizovana na ovim prostorima, te da u Crnu Goru donosimo novi dah savremene umjetnosti – istakla je menadžerka galerije Izabel Sozi.

1207markvinTom prilikom posjetioci će imati priliku da vide radove najznačajnijih umjetnika današnjice, kao što su Demjen Hirst, Mark Kvin, Gerhard Rihter, Ričard Prins, Rasel Jang, Čarming Bejker i Mija Ando, te će ova izložba biti svojevrsni rezime savremene umjetnosti od 90-tih godina prošlog vijeka do danas. Izložba će biti postavljena do 30. septembra.

- Osnovni cilj umjetnosti je da učini svijet shvatljivijim, da upijemo cijelu njegovu slavu i povremenu prljavost, ne kroz argumente, već kroz osjećaj, i na kraju da premosti jaz izmedju nas i svega što nismo, i na taj način umjetnost prelazi iz osjećaja u značenje. To nije nešto što institucije ili odbori mogu da urade ili zadatak koji grupe ljudi ili pokreti mogu da završe. To je učinjeno od strane pojedinca, svake osobe koja na neki način posreduje između osjećaja istorije i doživljaja svijeta - navodi kritičar savremene umjetnosti, Robert Hjudžis povodom ove izložbe.

Portal Analitika