Scena

„Svjetlost“ crnogorskih umjetnika u Dvorcu Petrovića

0907svjetlost
I
zložba radova osam crnogorskih umjetnika mlađe generacije, objedinjenih nazivom „Svjetlost“, biće sjutra otvorena u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u 21 čas.

„Svjetlost“ crnogorskih umjetnika u Dvorcu Petrovića
Portal AnalitikaIzvor

Na otvaranju će govoriti autorka izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević, i direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore Nenad Šoškić.

Nikčević je za ovu priliku izdvojila radove djela koja potpisuju Vesko Gagović, Roman Đuranović, Nada Kažić, Gordana Kuč, Peko Nikčević, Teodora Nikčević, Siniša Radulović i Jovana Vujanović.

- Svjetlost se u fizici ubraja u talasna kretanja, koja se nazivaju elektromagnetnim vibracijama. Mi vidimo svjetlost koja je samo mali dio tih vibracija. Svjetlost koju vidimo sastoji se od talasa koje nemaju istu dužinu. Uloga i značaj svjetlosti kroz dugu povijest umjetnosti, kao na primjer kompozicija odvajanja svjetlosti i tame Mikelanđela u Sikstinskoj kapeli, Pozivanja Svetog Mateje Karavađa, Rembrantove Noćne straže kao i radovi Lasla Moholji Nađa i savremenih umjetnika Džejmsa Turela, Olafura Elijasona, generirali su izložbu „Svjetlost“ crnogorskih umjetnika, gdje je svjetlost i njegova opozitna kategorija  tama bitan formativni činilac djela – zapisala je, između ostalog, autorka postavke u katalogu koji prati izložbu.

Portal Analitika