Scena

KOTOR ART: Turizam glavna tema i 3. Kotor APSS-a

0907apss013
Lj
etnja škola arhitekture - Kotor APSS počela je danas u prostoru nekadašnjeg austrougarskog zatvora u kotorskom Starom gradu, u okviru 6. Kotor Arta.

KOTOR ART: Turizam glavna tema i 3. Kotor APSS-a
Portal AnalitikaIzvor

Do 19. jula arhitekte i studenti arhitekture iz različitih zemalja svijeta učestvovaće u programskom segmentu Architectural Prison Summer School, koji se ove godine održava treći put, a čija je tema „Resort Kotor – Novi koncept turističke destinacije nakon ere all inclusive rizorta“.

- Kako smo najavili prošle godine, APSS je prerastao u godišnju manifestaciju sa aktivnostima koje kulminiraju ljetnjim programom. Nakon 2013, nastavili smo da radimo na studiji vezanoj za Hotel „Fjord“. Studiju su uradile četiri kancelarije: HHF iz Bazela, SADAR+VUGA iz Ljubljane, Ruby Press iz Berlina i DVARP iz Podgorice. U novembru smo krenuli sa projektom Crnogorskog paviljona u Veneciji „Treasures in Disguise“ koji smo uspješno otvorili u Veneciji u junu. Ove godine nastavljamo sa temom vezanom za turizam. APSS 2014 će se baviti temom turističkih rizorta. Rizort (resort) je mjesto za relaksaciju ili rekreaciju, atraktivno turistima u pogledu odmora ili neke druge vrste turizma. Resorti su mjesta, gradovi, nekada i komercijalne ustanove rukovođene od strane jedne kompanije - ističe pokretač Kotor APSS-a i direktorka programa, arhitekta Dijana Vučinić.

Mentori će i ove godine biti najznačajnija imena savremene arhitekture. Među njima su Simon Hartman i Boštjan Vuga, kao „rezidenti“ Kotor APSS-a, a sa Milicom Topalović (ETH, Singapur - Cirih) vodiće studente kao mentori. U Kotor stiže veliki broj predavača raspoređenih u dva segmenta. Tako će Maroje Mrduljaš imati predavanje o turističkim projektima na Jadranu, dok će Vedran Mimica govoriti na temu „Globalni turizam“. Biće takođe održan panel o Crnogorskom paviljonu na Bijenalu arhitekture u Veneciji, a učesnici su Hartman, Vuga, Mimica, Mrduljaš, Topalović, zatim Nebojša Adžić i Borislav Vukićević.

Novina je i što će određenim predavanjima, pored studenata, moći da prisustvuju i svi zainteresovani građani.

- Studenti na ovogodišnjem APSS-u su i iz Slovenije, Bugarske, Srbije, Švajcarske, Njemačke, Kanade... Selekcija studenata se vršila na osnovu biografije i portfolija. Nakon toga, broj studenata se sveo na 15 polaznika. Izuzetno je značajno iskustvo koje studenti mogu da steknu učešcem i pohađanjem predavanja na APSS-u radeći sa mentorima i predavačima, koji su priznati u svjetskoj arhitektonskoj praksi. Ovo je značajna referenca, naročito za studente iz Crne Gore, koji nemaju prilike sa ovakvim stvarima da se sretnu u Crnoj Gori - navodi koordinatorka programa, arhitekta Marija Ičević.

- APSS Finale će se održati 18. i 19. jula. Učesnici su Matijas Armango, Bart Lotsma, Jorg Štolman, Kersten Gers i već navedeni predavači. Završni panel na temu „Resort Kotor“ i Open Prison Night sa prezentacijom studentskih radova biće održan 18. jula, a dan kasnije je završna konferencija gdje će izlagati i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović. Važno je istaći da su svi događaji otvoreni za širu javnost i sama tema, kao i učesnici su interesantni ne samo arhitektama i studentima arhitekture već i svima onima koje zanima strateški razvoj gradova i turizam - ističe Vučinić.

Glavni pokrovitelj Kotor APSS-a je Ministarstvo kulture, a podršku su pružilii Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo nauke, Opština Kotor, Studio DVARP, kao i niz komercijalnih sponzora koji su prepoznali značaj ovog projekta.

Portal Analitika