Scena

Nastup „Joy of Music“ uz djela Vučića Ćetkovića

0107joyof
I
nternacionalni ansambl „Joy of Music“ izvešće večeras Kvartet za kraj vremena poznatog francuskog kompozitora Olivijea Mesijana, u okviru muzičkog programa Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ od 20 sati, a ulaz je besplatan.

Nastup „Joy of Music“ uz djela Vučića Ćetkovića
Portal AnalitikaIzvor

Kvartet čine violinistkinja Tomoko Sagava, violončelista Igor Perazić, pijanista Amir Džaković i klarinetista Anton Melnikov. Koncertno izvođenje Mesijanovog djela biće praćeno multimedijalnom projekcijom slika autora Vučića Ćetkovića, koje će ujedno biti izložene u holu podgoričkog KIC-a.

Olivije Mesijan je jedan od najoriginalnijih kompozitora dvadesetog vijeka. Rođen je 1908. godine u Avinjonu, studirao je orgulje i kompoziciju u Parizu, i postao profesor na pariškom Konzervatorijumu 1942. Pored komponovanja, Mesijanova sposobnost ispoljavala se i u interpretaciji i nastavi: bio je brilijantan orguljaš koji je u Crkvi Svete Trojice u Parizu svirao gotovo pedeset godina, a kao profesor je bio ugledan i uticao na formiranje mnogih vodećih kompozitora poslijeratne generacije. Njegov stil komponovanja karakteriše potpuna integracija emocionalne ekspresivnosti, duboke religiozne posvećenosti, uz vrhunsko organizovanu sposobnost intelektualne kontrole. Njegova djela, uprkos kompleksnosti, svuda su nailazila na dobar prijem publike.

Portal Analitika