Scena

GRAD TEATAR: Večernji razgovori sa Jelenom Gošović-Perović i Predragom Ejdusom

2706gradteatarlogo
J
elena Gošović - Perović
, autorka prvonagrađenog romana „Bijeg iz vrzinog kola“ sa prošlogodišnjeg Pobjedinog Konkursa za najbolji neobjavljeni crnogorski roman, biće sjutra predstavljena na Trgu pjesnika od 21 čas, u okviru 28. Grad teatra.

GRAD TEATAR: Večernji razgovori sa Jelenom Gošović-Perović i Predragom Ejdusom
Portal AnalitikaIzvor

Sa njom će razgovarati Vlatko Simunović i Milena Ivanović, članovi žirija ovog konkursa. Simunović, inače predsjednik žirija, u obrazloženju nagrade je zapisao:

- Crnogorska nacionalna biblioteka od danas je bogatija za djelo koje otvoreno progovara o ženskom identitetu i ranjivosti žene u vladajućem muškom poretku. Radi se o tekstu koji se čita kao vrijedan, autentičan estetski akt samopotvrde ženskog identiteta i integritet.

Jelena Gošović -Perović rođena je 1979. godine u Podgorici. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, i predavač je u OŠ „Vladimir Nazor“ u Podgorici. Prvi put se predstavlja javnosti pričom „Drugi život na više dana“, koja se na Konkursu za najbolju kratku priču - Vranac 2012 našla među 20 najboljih.

U okviru ciklusa Razgovor sa glumce, sjutrašnji gost Branka Cvejića biće Predrag Ejdus, u bašti „Jadranske straže“, od 22 časa.

Predrag Ejdus rođen je 1947. godine u Beogradu, gdje je diplomirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, u klasi prof. Milenka Maričića.

Član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja, da bi od 1993. bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Od septembra 2006. godine ponovo postaje glumac Narodnog pozorišta, a od novembra 2007. do marta 2009. i upravnik te institucije.

Uz brojne filmske i televizijske uloge, posebno se istakao na dramskoj sceni ulogama u komadima „Ričard III“, „Ko se boji Radoja Domanovića“, „Tašana“, „Kandida“, „Suđenje gospođi Bovari“, „Smrt trgovačkog putnika“, „Mizantrop“, „Nastasja Filipovna“, „Sveti đavo Raspućin“, „Braća Karamazovi“, „Večiti mladoženja“, „Ujka Vanja“, „Pokojnik“, „Je li bilo kneževe večere“, „Napoleon I“, „Kir Janja“, „Tartif“, „Pokondirena tikva“, „Demon“, „Faust“ „Zločin i kazna“, „Lolita“, „U poseti gospodinu Grinu“, „Oblomov“, „Klopka“, „Gospoda Glembajevi“, „Mein kampf“, „Amadeus“, „Mletački trgovac“, „Ujkin san“ i „Delirijum tremens“.

Među značajnijim nagradama koje je zavrijedio tokom više od pola vijeka tumačenja različitih uloga, ističu se Zlatni lovorovi vijenci iz Sarajeva, Oktobarska nagrada grada Beograda, nagrade na Sterijinom pozorju, godišnje nagrade Narodnog pozorišta i JDP-a, Nagrada Grada Beograda Zlatni beočug, Nušićeva nagrada i Dobričin prsten za životno djelo.

Portal Analitika