Scena

GRAD TEATAR: "Aleksandra Zec" gostuje u Budvi

2506aleksandrazec
D
ramski program 28. Grad teatra sjutra se nastavlja gostovanjem jedne od najzačajnijih novih predstava regiona, „Aleksandra Zec“ HKD teatra iz Rijeke, na sceni iza Osnovne škole „Stjepan Mitrov Ljubiša“ od 22 časa.

GRAD TEATAR: "Aleksandra Zec" gostuje u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

Još jedan intrigantni autorski projekat Olivera Frljića, premijerno je izveden sredinom februara ove godine, a uloge tumače Ivana Roščić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Igor Kovač, Nikola Nedić, Jurica Marčec, i djevojčice Jana Mileusnić, Lucia Filičić, Nina Batinić i Morana Mladić.

Dramaturg predstave je Marin Blažević, scenografiju je uradila Ljerka Hribar, a kostimografkinja je Sandra Dekanić.

- Predstava Olivera Frljića posvećena je svoj djeci žrtvama rata, ona nikoga ne optužuje, nego tek u bolnom grču svačiju savest tjera u plač... Ono što jest jedino važno glasi: jesu li estetika i etika na kazališnim daskama dovoljno odvažne u govoru o onome, o čemu većina uglavnom šuti. Uspjeh predstave proizlazi primarno iz estetskog senzibiliteta putem kojega je Frljić uspio postići elementarni tip katarze – izvan politikanstva i nacionalnog obračunavanja... Redatelj Aleksandru Zec nije želio vidjeti kao hrvatsku krivicu za srpsko mučeništvo, nego kao – na početku i na kraju – ubijenu djevojčicu od 12 godina koja nikomu nije bila kriva – zapisao je nakon premijere predstave pozorišni kritičar Bojan Munjin.

Oliver Frljić, sada već kultni reditelj regiona, rođen je 1976. u Travniku. U Zagrebu je diplomirao filozofiju i religijsku kulturu, i pozorišnu režiju i radiofoniju. Od studentskih dana skreće pažnju svojim pozorišnim radom i do danas je uradio više od 60 projekata. Uspjeh u regiji donio mu je neslužbenu titulu regionalne rediteljske zvijezde, zahvaljujući i nagrađivanim predstavama: „Turbofolk“, „Bakhe“, „Proklet bio izdajica svoje domovine“, „Otac na službenom putu“, „Mrzim istinu!“, „Božić kod Ivanovih“. Prije dvije godine u beogradskom Ateljeu 212 postavlja autorski komad „Zoran Đinđić“, a 2013. u Prešernovom gledališču u Kranju još jedan „25.671“ o isto toliko izbrisanih iz registra stalnog prebivališta u Republici Sloveniji. Projekat „Aleksandra Zec“ kritičari smatraju „logičnim nastavkom autorske zaokupljenosti prećutivanim temama iz političke javnosti“.

Foto: hkd-teatar.com

Portal Analitika