Scena

„Atelanske igre“ Dragane Kršenković - Brković na Cetinju

0406atelanska
R
oman „Atelanska igra“ Dragane Kršenković – Brković biće sjutra promovisan u Svečanoj sali Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ od 19 časova.

„Atelanske igre“ Dragane Kršenković - Brković na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

O ovom djelu poznate crnogorske spisateljice, govoriće direktorica NB Jelene Đurović, prof.dr Siniša Jelušić, pisci Miraš Martinović i Vladimir Vojinović, i sama autorka.

- „Atelanska igra“ je roman o odnosu umjetnika i vlasti. On nastoji da osvijetli složene odnose između stvaralaca i onih koji vladaju, naročito odnos onih umjetnika koji svoj uspjeh duguju bliskosti s tronom. Tokom 15 dana maja meseca 12. godine p.n.e, Horacije, najveći pjesnik svog doba, traga za nečim što bi pomoglo tadašnjem imperatoru Avgustu da otkrije uzrok (ili izroke) iznenadne i prerane smrti imperatorovog prvog saradnika generala Marka Agripe. Taj nesvakišnji vladarev zahtjev odvodi Horacija do raznih mjesta – od milionske metropole do Ostije, najveće luke u zemlji, i do varošice Dvori na Brdu – gdje on sreće ljude koji su poznavali generala. Sjećanja Horacijevih sagovornika oživljavaju pred pjesnikom vrijeme kada je general, ponesen idejom o zidanju hrama sa neuobičajenim krovom – do tada neviđenom kupolom, došao u sukob sa određenim bogatim porodicama, kao i ličnu dramu jednog nesvakidašnje talentovanog neimara, koji je otkrio tajnu zidanja kupole – zapisala je autorka o ovom romanu.

Dragana Kršenković - Brković potpisuje do sada dva romana, „Atelanska igra“ i „Izgubljeni pečat“, dvije zbirke pripovjedaka „Gospodarska palata“ i „Vatra u Aleksandriji“, zbirku dramskih tekstova „Iza nevidljivog zida“ i knjige za djecu „Tajna plavog kristala“, „Duh Manitog jezera“, „Tajna jedne Tajne“ i „Muzičar s cilindrom i cvetom na reveru“. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, i Dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bila je gost rezidencijalnih programa za pisce u Beču, i Pečuju, stipendista vlada SAD i Austrije. Zastupljena je na evropskom portalu za književnost Traduki sa romanom „Izgubljeni pečat“. Za književnu nagradu „Meša Selimović“ selektovana su oba njena romana, a dobitnica je više nagrada za knjige i dramski tekst za djecu.

Portal Analitika