Scena

Danski hor „Frederiksborg“ u tivatskom Centru za kulturu

3005hordanska
K
amerni hor „Frederiksborg“ iz Danske nastupiće večeras u Velikoj sali tivatskog Centra za kulturu od 20 časova, u okviru mini-turneje kroz Crnu Goru.

Danski hor „Frederiksborg“ u tivatskom Centru za kulturu
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru ovog ansambla je prevashodno duhovna muzika iz doba renesanse, baroka, romantizma i modernizma, ali i svjetovna muzika posebno iz posljednja dva vijeka.

Hor je 1963. godine osnovao Per Kin Frandsen, orguljaš u renesansnoj crkvi u Dvorcu „Frederiksborg“ u Hilredu u Danskoj. Danas broji 30 pjevača iz Kopenhagena. Ansambl povremeno učestvuje u većim projektima sa drugim horovima i orkestrima, od kojih je posljednji bio 2010. godine kada su izvodili Messa di Gloria Đakoma Pučinija. Prošle godine, hor je imao uspješnu turneju u Njemačkoj, a prethodile su joj nastupi po Italiji, Grenlandu, Španiji, Švedskoj, Holandiji, Norveškoj, Francuskoj, Engleskoj, Poljskoj, Češkoj. Na čelu hora danas je američki dirigent Pol Kim.

Gostovanje „Frederiksborga“ u Crnoj Gori, koji obilježava pola vijeka poslovanja, organizuju udruženje „Crna Gora Danmark“ iz Kotora i Hrvatsko građansko društvo.

Portal Analitika