Scena

Promocija monografije "Dušan Vukotić: Zaboravljeni vizionar" u Zagrebu

2605dvukotic
M
onografija „Dušan Vukotić: Zaboravljeni vizionar“, biće večeras promovisana u muzeju Mimara u Zagrebu, od 20 sati.

Promocija monografije "Dušan Vukotić: Zaboravljeni vizionar" u Zagrebu
Portal AnalitikaIzvor

Promociju će otvoriti ministar kulture prof. Branislav Mićunović, i njegova hrvatska koleginica Andrea Zlatar – Violić.

Na promociji će takođe govoriti dr sci Radomir Pavićević, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, i Melita - Lila Andres - Vukotić, supruga Dušana Vukotića.

Monografiju „Dušan Vukotić: Zaboravljeni vizionar“, posvećenu životu i djelu istaknutog i svestranog umjetnika crnogorskog porijekla, dobitnika prestižne filmske nagrade Oskar, izdala je Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skaner Studio iz Zagreba. Priređujući ovo djelo, oni žele da sačuvaju od zaborava jednog od osnivača i prvo ime Zagrebačke škole crtanog filma.

Ugledni animator Joško Marušić napisao je: „Vukotić je bio jedan od najbriljantnijih režisera u povijesti svjetske animacije. Njegova filmografija je najbliža fokusu, osnove što definiramo kao Zagrebačka škola crtanog filma, a to znači humanizam i ironija u idejama te stilizacije kao kreativni princip u oživljavanju lika.“ Razumijevanju stvaralaštva Dušana Vukotića u ovoj monografiji pridonose autori tekstova Pol Vels, Jurica Starešinčić, Nedeljko Dragić, Ranko Munitić, Arsen Anton Ostojić, Rudi Aljinović, kao i Vukotićevi autorski tekstovi i izbor stručne kritike.

Život i djelo Dušana Vukotića smješteno među korice knjige „Dušan Vukotić: Zaboravljeni vizionar“ biće promovisana i u okviru narednog Internacionalnog festivala Animafest, 7. juna u 13 časova u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu.

Foto: animafest.hr

Portal Analitika