Scena

Duo Cvingenberger - Veber svira bluz u KIC-u

1505vinceaxel
Nj
emački pijanisti Aksel Cvingenberger i Vins Veber, poznati izvođači bluza i bugi-vugija, nastupiće večeras na Velikoj sceni KIC „Budo Tomović“ od 20 sati, u okviru balkanske turneje.

Duo Cvingenberger - Veber svira bluz u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Pijanista Aksel Cvingenberger važi za jednog od ključnih u promociji i oživaljavanju bugi-vugi žanra u svijetu, inspirišući mnoge pijaniste da uče i izvode ovu muziku. Rođen u Hamburgu (1955) Cvingenberger je od ranog djetinjstva svirao klavir, a prvi nastup kao bugi-vugi pijanista imao je 1973. Ostvario je svjetsku karijeru, sa više od 4.000 koncerata u 50 zemalja svijeta i 30 albuma i CD-a u tiražu od 500.000 primjeraka. Sarađivao je sa brojnim muzičarima, među kojima su: Lajonel Hempton, Big Džo Tarner, Lojd Glen, Džo Njumen, Čempion Džek Dipre i Vins Veber. Ušao je u američku Dvoranu slavnih bugi-vugija 2007. godine.

Vins Veber rođen je u Hamburgu 1953. godine. Klavir je počeo da uči u desetoj godini, a prvi album objavio je 1975. godine. U SAD odlazi 1978. godine, gdje postaje urednik nedjeljnih bluz emisija u okviru lokalne radio stanice NDR. Nastupao je na brojnim festivalima širom Njemačke, i sa mnogim prestižnim muzičkim imenima kao što su Big Džo Vilijams, Henri Hagen, Aksel Cvingenberger, Džejms Buker, Čak Beri i Čempion Džek Dipre. Snimio je na desetine albuma sa različitim muzičkim formacijama.

Koncert u Podgorici organizuje Ambasada Njemačke u saradnji sa KIC-om „Budo Tomović“, a ulaz je besplatan.

Portal Analitika