Scena

"Everyman Đilas" na sceni CNP-a

1505djilas
E
veryman Đilas“, autorski projekat Radmile Vojvodić, biće večeras odigran na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, od 20 časova.

"Everyman Đilas" na sceni CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

Glavnu ulogu igra Tihomir Stanić, a ostale tumače: Ana Vučković, Jelena Rakočević - Nenezić, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać - Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Nikola Perišić, Petar Novaković, Zoran Vujović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Dragica Tomas, Milorad Radović, Goran Slavić i Nada Vukčević. Na sceni su još muzičari Stefan Pavićević (saksofon), Milivoje Pićurić (kontrabas) i Ivan Marović (klavir).

Producent predstave je Janko Ljumović, dramaturškinja Borka Pavićević, scenograf Hans Georg Šafer, kostimograf Leo Kulaš, kompozitor Žarko Mirković, a lektor Dubravka Drakić. Dizajn zvuka i audio montažu su uradili Đorđe Petrović i Jovo Kljajić, asistenti režije su Mirko Radonjić i Mirjana Medojević, a izvršni producenti Dejan Đurković, Andrijana Maliković i Marko Gošović.

- Zaista, po svaku cijenu ne tretiram ovu predstavu kao politički teatar, ali ona nosi izuzetan pečat političkog, ne samo zahvaljujući sudbini Milovana Đilasa koja je inspiracija ovoj drami, već zato što su sve teme koje su vezane za tragičnu sudbinu ovog velikog čovjeka, takođe današnje dnevno-aktuelne teme. Tragična sudbina, prije svega disidentska kojom se bavimo, Milovana Đilasa je zapravo osnova. Mnogo toga je fikcionirano, ali ono što je suština sudara individue sa onim što su pritisci mase, to je tu. Priča o hrabrom političkom duhu je univerzalna tema - kazala je autorka predstave „Everyman Đilas“.

Portal Analitika