Scena

Kamerni kvartet u galeriji Ljetnjikovca Buća

0605LjetnjikovacTV
K
amerni kvartet koji čine oboistkinja Darina Jenisenko, violinista Boris Rabuzin, violista Uroš Lapčević i violončelista Vladimir Drobnjak, održaće sjutra koncert u galeriji Ljetnjikovca Buća tivatskog Centra za kulturu, od 20 časova.

Kamerni kvartet u galeriji Ljetnjikovca Buća
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru su Kvartet za obou u F-duru Volfganga Amadeusa Mocarta, Fantazija Bendžamina Britena i Kvartet za obou op. 61 Malkolma Arnolda.

Jarina Denisenko (oboa) rođena je u Kijevu 1988. godine. Osnovnu školu završila je kao violinistkinja, a u srednjoj školi je počela da svira obou. Studirala je na Muzičkoj akademiji „P. I. Čajkovski“ u Kijevu, gdje je i diplomirala 2009. godine. Laureat je ukrajinskih takmičenja i kao oboistkinja i kao violinistkinja. Pohađala je majstorske kurseve u Ukrajini, Mađarskoj i Crnoj Gori. Od 2004. do 2010. godine radila je u orkestrima: Nacionalne opera Ukrajine, Radio-televizije Ukrajine, Estradnog simfonijskog orkestra, Nacionalne operete i Kijevskih solista. Nastupala je na brojnim turnejama i međunarodnim festivalima u Španiji, Portugalu, Njemačkoj i Turskoj. Od 2011. godine je prva oboa Crnogorskog simfonijskog orkestra. Krajem prošle godine je doktorirala na Umjetničkoj akademiji u Kijevu.

Boris Rabuzin (violina) rođen je 1965. godine u Beogradu, gdje je završio nižu i srednju muzičku školu „Mokranjac“ u klasi prof . Vladislava Bobića, i Fakultet muzičke umetnsoti u klasi prof. Ferna Raškovića. Tokom školovanja, osvojio je brojne nagrade na saveznim i republičkim takmičenjima i završio master-klas Bela Bartok u klasi prof. Andreja Gertlera. Bio je član ansambla solista Orfej i održao veliki broj solističkih i kamernih koncerata u zemlji i inostranstvu. Sa gudačkim kvartetima Sirius i Belotti održao je više od 400 koncerata u Dominikanskoj Republici. Od 1986. do 1993. godine bio je stalni član Beogradske filharmonije i istovremeno sarađivao sa simfonijskim orkestrom Ermitaž u Švajcarskoj. Godine 1993. postao je član Nacionalnog simfonijskog orkesta u Dominikanskoj Republici i profesor na tamošnjem konzervatorijumu, a od 1996. godine je koncertmajstor Simfonijskog orkestra RTS-a i gudačkog kvarteta Mokranjac. Nastupao je kao solista i sa Orkestrom vojske „Stanislav Binički“. Sada je zamjenika koncertmajstora u CSO.

Uroš Lapčević (viola) rođen je 1978. godine u Beogradu, gde je pohađao Muzičku školu „Kosta Manojlović“, a zatim „Stevan Mokranjac“. Studije je završio na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Petra Ivanovića i Pante Veličkovića. Tokom studija je 2000. godine učestvovao na Republičkom takmičenju u Kotoru, gdje je osvojio I nagradu, a zatim je iste godine osvojio I nagradu i na saveznom takmičenju u Beogradu. Tokom školske 2011/12. godine na Muzičkoj akademiji na Cetinju bio je angažovan kao saradnik u nastavi na odsjeku za violu. Pohađao je seminar kod prof. Petera Langartnera u Salcburgu. Kao član orkestra bio je angažovan u Stanislavu Biničkom i Simfonijskom orkestru RTS-a u Beogradu, kao i Međunarodnom omladinskom orkestru jugoistočne Evrope u Sarajevu. Od srednje škole bavi se intenzivno kamernom muzikom i redovno nastupa širom Srbije i Crne Gore. Trenutno je angažovan kao prva viola u CSO, sa kojim je sezone 2013/14 imao i zapažen solo nastup.

Vladimir Drobnjak (violončelo) rođen je 1981. godine u Podgorici. Nižu i srednju školu završio je u Podgorici u klasi Alekse Asanovića, osnovne studije violončela završio u je Beogradu u klasi prof. Sandre Belić, a usavršavao se kod prof. Imre Kalmana u Novom Sadu. Tokom školovanja, bio je laureat republičkih i saveznih omladinskih takmičenja. Polaznik je kurseva Ksenije Janković, Stanislava Apolina, Davida Grigorjana i Luiz Hopkins. Bio je angažovan kao član nekoliko kamernih sastava sa kojima je imao uspješne koncerte u Srbiji, Mađarskoj i Švedskoj. Godine 2005.godine po završetku studija se zapošljava u orkestru Opere narodnog pozorišta u Beogradu, a tri godine kasnije u CSO u Podgorici. Kao orkestarski muzičar bio je na turnejama u Italiji, Švedskoj, Turskoj i Rusiji. Od 2010. godine je i član orkestra Tiroler Festšpile Erl istoimenog festivala u Austriji. Kao kamerni muzičar, aktivno muzicira na koncertima i festivalima u Crnoj Gori, sarađuje sa violinistima Romanom Simovićem i Nazarom Kožuharom. Takođe se bavi pedagoškim radom kao profesor kamerne muzike u SMŠ „Vasa Pavić“ u Podgorici.

Foto: butua.com

Portal Analitika