Kultura

Burzanović: Treba hrabrosti za ilustrovanje "Pjesme o božanstvu"

1604tatjana
I
nteresantno je koliko su Indusi pozitivno djelovali na to što ja radim, iako oni imaju sasvim drugačiji stil. Indusi prilično opisno rade: njihovi motivi su doslovni, likovi upečatljivi, dotjerani, uljepšani. Međutim, mene sasvim nešto drugo interesuje – to duhovno u djelima, kazala je Tatjana Burzanović nakon sinoć otvorene izložbe njenih radova u Umjetničkom paviljonu.

Burzanović: Treba hrabrosti za ilustrovanje "Pjesme o božanstvu"
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o 40 ilustracija indijskog narodnog epa „Bagavad Gita“ – „Pjesmu o božanstvu“, koje predstavljaju njenu doktorsku disertaciju. Ovom, kako ističe, poduhvatu prethodila je nagrada koju je dobila na Podgoričkom sajmu knjiga za najbolje opremljenu knjigu – Tagoreovu „Himnu čovjeku“.

- Te ilustracije je vidio tadašnji indijski ambasador u Beogradu i predložio mi da ilustrujem „Pjesmu o božanstvu“, najljepši dio „Mahabharate“. „Bagavad Gita“ je osnova svih svjetskih religija. Stari Grci, Rimljani, Egipćani su to priznali. Po nekim dokumentima, i Isus Hrist je boravio na Tibetu sedam godina i izučavao tu religuju – pojasnila je Burzanović.

1604tatjana2Na pitanje koliko je bilo zahtjevno ilustrovati takvo djelo, ona kaže:

- Izuzetno zahtjevno, jer vam treba hrabrosti da se suočite sa tim. Mada je to djelovalo drugačije na mene u trenutku kada sam počela. Najmanje sam mislila na veličinu djela, već sam „Bagavad Gitu“ posmatrala kao nešto svoje. Sad radim „Ramajanu“, takođe na predlog nekadašnjeg indijskog ambasadora.

Ona dodaje kako je i nekadašnji indijski diplomata bio impresioniran načinom na koji uspijeva da dočara njihovu drevnu filozofiju.

- Istočni i zapadni naučnici smatraju da je „Bagavad Gita“ pripada najvećim duhovnim knjigama koje je svijet ikada upoznao. Osnovna svrha ovog djela je da osvjetli čovječanstvo pravom prirodom božanstva. Zato sam veoma srećan što smo u mogućnosti da vidimo ovu izložbu. Ove kreacije nisu samo slike  koje nam se obraćaju. Siguran sam da šalju poruku kreativnosti i koncentracije ljubiteljima umjetnosti – kazao je Unikrišnan Nambutiri, izvršni direktor Moksha-ayurvede u Crnoj Gori, otvarajući sinoć izložbu u Umjetničkom paviljonu.

1604tatjana1
Portal Analitika