Scena

„Backyard Jazz Ensemble“ na Cetinju i u Podgorici

poster-Backyard-PG
G
rupa „Backyard Jazz Ensemble“ nastupiće večeras u 20 sati na sceni Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju, u okviru manifestacije „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori“. Ansambl će dan kasnije, 15. aprila, održati koncert u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, sa početkom u 20 sati.

„Backyard Jazz Ensemble“ na Cetinju i u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Uoči koncerta muzičari će danas na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u 14 sati, održati radionicu, a u Podgorici sjutra u 14 sati, radiće sa učenicima Muzičke škole „Vasa Pavić“.

„Backyard Jazz Ensemble“ je manja verzija originalnog projekta „Backyard Jazz Orchestra“ kojeg su osnovali njemački džez umjetnici, pijanista i kompozitor Stefan Šulc i saksofonista i kompozitor Peter Ehvald. Oni teže otkrivanju bogate muzičke tradicije istočno-evropskih zemalja i zemalja Balkana i njihove primjene u savremenoj džez muzici.

Da bi se bolje upoznali sa kulturom zemalja koje su bile u njiihovom umjetničkom fokusu, mladi umjetnici su u nekoliko navrata putovali po zemljama Jugoistočne Evrope i upijali zvuke i ritmove tog regiona. U sastavu ovog orkestra su neki od najboljih mladih muzičara iz osam zemalja Jugoistočne Evrope i Njemačke.

Pored Stefana Šulca i Petera Ehalda, u grupi „Backyard Jazz Ensemble“ sviraju gitarista Filip Gavranović iz Crne Gore i njemački muzičari Matijas Novak (kontrabas) i Danijel Šroteler (bubnjevi).

Turneju grupe Backyard Jazz Ensemble u Crnoj Gori podržalo je Ministarstvo za porodicu,, djecu, omladinu i sport Pokrajne Sjeverna Rajna-Vestifalija (Njemačka).

Sastav će nastupiti u okviru JAM-a 2014 ("Mjeseca poštovanja džeza) koji organizira "Jazz Art", nevladina organizacija za promociju džez muzike u Crnoj Gori.

Portal Analitika