Scena

„Don't be afraid“ Milene Jovićević u Berlinu

1209milena
S
amostalna izložba Milene Jovićević pod nazivom „Don't be afraid“ biće otvorena večeras u 19 časova u galeriji Re Tramp i u 22 časa u DasGift Raum u Berlinu.

„Don't be afraid“ Milene Jovićević u Berlinu
Portal AnalitikaIzvor

Radovi su izloženi u dva galerijska prostora. Izložba će trajati do 2. maja. Ovo je treća Milenina samostalna izložba u Berlinu.

retramp-drvo

- Kroz različite umjetničke postupke, od ambijentalnih instalacija, preko crteža na papiru i zidu do crteža koji prerastaju u animaciju Milena Jovićević stvara svoju nekonvencionalnu i agresivno smiješnu verziju priče o Adamu i Evi ironišući s biblijskom temom postanka. Njena priča postaje stalna borba polova, preplitanje zadovoljstva i bola, agresije, destrukcije, samodestrukcije.

Upečatljive ikone prisvojene iz virtuelnog svijeta, posredujući izmedju starih istina i novih iskustava daju crtežima ironičan, ali i morbidan ton.

Milena posmatraču ostavlja mogućnost da domašta vlastite sadržaje, najbliže njegovoj percepciji i da im značenje koje je krajnje lično. Eva je sa lijane prešla na ljuljašku...

das-gift-raumSans-tire

Osim što ljuljanje ima neposrednu identifikaciju sa seksualnim zadovoljstvom, ljuljaška i ljuljanje na Mileninim crtežima i animaciji imaju razne simboličke interpretacije. Jedna od njih odnosi se na tradicionalnu kulturu (prosperitet pojedinca i zajednice, braka i zdravlja onih koji su ljuljaju, napredak i žetvu).

Međutim iza ovog zadovoljstva ljuljanja krije se opasnost. Opasna ljuljaška od bodljikave žice, koja se sablasno njiše sa tankih grana nacrtanog drveta poziva na bol i ozbiljno ranjava one koji se ljuljaju na njoj...ili možda ne?

Naziv izložbe nas poziva da preuzmemo taj korak... ne mareći za posljedice...Pitanje je: Je li to put koji svakako moramo proći? - zapisala je Verity Oberg vlasnica gelerije Re tramp o radovima Milene Jovićević.

Ova crnogorska slikarka, čiji je rad prepoznat mnogo šire od granica Crne Gore, rođena je 1976. na Cetinju, gdje je i diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti u klasi Nikole Gvozdenovića, magistrirala u klasi Dragana Karadžića i doktorirala izložbom „i Adam i Eva“ koja je predstavljena publici u beogradskoj Novoj galeriji u maju 2012.

milena1104

Između tih diploma, usavršavala se u Francuskoj i na renomiranoj Visokoj školi za lijepe umjetnosti u Parizu, u klasi Dominika Gotjea. Iza nje je 11 samostalnih izložbi u galerijskim prostorima u Parizu, Podgorici, Barseloni, Arecu, Antverpenu, Cetinju, Bergamu i Beogradu.

Dobitnica je prve nagrada za slikarstvo na Proljećnom salonu u Parizu 2001. godine i nagrade udruženja umjetnika u Orliju. Godinu kasnije, dobila je specijalnu nagradu za slikarstvo na Salonu u čuvenom Mon Sen Mišelu, a 2003. na istom mjestu i nagradu za slikarstvo u konkurenciji mladih umjetnika. Nagrada Udruženja likovnih umjetnika „Milunović, Stijović, Lubarda” pripala joj je 2005. godine, a Crnogorsko narodno pozorište uručilo joj je nagradu i stipendiju „Velibor - Bucko Radonjić” 2007. godine.

Portal Analitika