Scena

NJEGOŠIATIONS: "Kubik" Veska Gagovića u Biljardi

0904Biljarda
R
ad Veska Gagovića „Kubik“ biće od danas u podne izložen u Mermernoj sobi u Biljardi na Cetinju, u okviru projekta „200 godina samoće - Njegošiations“.

NJEGOŠIATIONS: "Kubik" Veska Gagovića u Biljardi
Portal AnalitikaIzvor

O radu će tom prilikom govoriti Petar Ćuković, istoričar umjetnosti i likovni kritičar, koji je ujedno kustos izložbe.

U okviru projekta, koji se odvija od 4. novembra u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore, do sada su predstavljeni radovi Zdravka Joksimovića, Ilije Šoškića, Marine Abramović, Vlada Marteka i Damira Nikšića.

Vesko Gagović je rođen 1963. godine u Nikšiću. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1998, gdje je 1991. završio poslijediplomske studije slikarstva. Živi i radi u Podgorici.

Izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji, kao i u Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Austriji, Sloveniji, Makedoniji, Švedskoj. Nagrađivan je Jugoslovenskom bijenalu mladih u Vršcu, Tradicionalnoj izložbi ULUCG, Cetinjskom bijenalu, Bijenalu crteža u Rijeci.

Povodom rada „Kubik“, Gagović je zapisao:

- Kada se termin za održavanje moje participacije u okviru izložbe primakao, Petar (Ćuković) me je pozvao da se konačno dogovorimo o njenoj realizaciji. Razgovarali smo o „rehabilitaciji“... Ideja novog rada sastojala se u tome da se slaganjem knjiga, različitih izdanja Njegoševih djela, napravi geometrijska forma kocke, dimenzija 1x1x1m, tj. „tijelo“ od jednog kubnog metra. Knjige koje u ovom radu želim da upotrijebim su, dakle, djela Njegoševa, od različitih izdavača, oblika i poveza... Odustali smo od „rehabilitacije“, i složili se da je „Kubik“ sasvim u skladu sa idejama koje generiše projekat Njegošiations od samog početka, a isto tako i da slijedi logiku mog dosadašnjeg rada uopšte... Tako je nastao „Kubik“...

Foto: montenegro.travel

Portal Analitika