Scena

Resitalom Simona Trpčeskog počinje 13. A tempo

0604SimonTrpceski
J
edan od najznačajnijih mladih pijanista današnjice, makedonski umjetnik Simon Trpčeski, otvoriće sjutra XIII Međunarodni muzički festival A tempo resitalom koji će prirediti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.

Resitalom Simona Trpčeskog počinje 13. A tempo
Portal AnalitikaIzvor

Ekskluzivac muzičke kuće Dojče gramofon (Deutsche Grammophon) izvešće program koji se, dijelom, naslanja na njegov prethodni nastup u Crnoj Gori, prošlog avgusta na Kotor Artu. Repertoar čine Tri intermeca op.117 i Hendl varijacije Johanesa Bramsa, Plemeniti i sentimentalni valcer Morisa Ravela, kao i Dvije novelete, Noveleta na temu Manuela de Falje, Improvizacije i tokata Fransisa Pulanka.

Simon Trpčeski (1979) danas je jeda od najznačajnijih pijanista, koji u svojoj biografiji ima saradnju sa dirigentima kako što su Mazel, Jurovski, Papano, Aškenazi, Dudamel, Petreko i Noseda. Stalno nastupa sa najvećim svjetskim orkestrima poput: Londonskog simfonijskog orkestra, Orkestra Londonske filharmonije, danskog Kraljevskog koncertgebau orkestra, Ruskog nacionalnog orkestra, Sanktpeterburške filharmonije, Roterdamske filharmonije, Njemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, Orkestra Sjevernonjemačkog radija iz Hamburga, Strazburške filharmonije, Kraljevske filharmonije iz Štokholma, Filharmonije Hong Konga. Izvanredno umijeće demonstrirao je na resitalima u Amsterdamu, Atlanti, Lisabonu, Hamburgu, Londonu, Milanu, Minhenu, Njujorku, Parizu, Pragu, San Francisku, Vašingtonu, Los Anđelesu, Tokiju, Torontu i Vankuveru. Takođe, bavi se kamernim muziciranjem i nastupao je na festivalima u Aspenu, Verbijeu i Riseru.

Godine 2002. diplomirao je na Fakultetu za muziku Univerziteta Ćirilo i Metodije u Skoplju. Često sarađuje sa mladim muzičarima u Makedoniji, kao i sa poznatim crnogorskim violinistom Romanom Simovićem. Dobitnik je brojnih priznanja na međunarodnim takmičenjima u Velikoj Britaniji, Češkoj, Italiji, kao nagrade za mlade umjetnike Kraljevskog filharmonijskog udruženja 2003, i Državnog odlikovanja Republike Makedonije 2009. godine.

Ovogodišnji A tempo održava se pod sloganom „Umjetnici i klaviri“, a do 11. aprila podgorička publika će još čuti duo Miše Alperena i Mikaela Rudija, Maksima Mrivicu, crnogorske pijaniste Aleksandra Božovića, Milenu Kaluđerović i Borisa Kraljevića, i Konstantina Lifšica sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

Portal Analitika