Scena

Dokumentarac o Ulofu Palmeu zatvara Nedjelju švedskog filma u CNP-u

0104svedskame
P
retposljednjeg dana manifestacije Nedjelja švedskog filma - ”Švedska @ME” večeras će na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 18 časova biti prikazani dokumentarni filmovi „Skriveno dijete“ i, dva sata kasnije, „Pirate bay: Daleko od tastature“.

Dokumentarac o Ulofu Palmeu zatvara Nedjelju švedskog filma u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Ostvarenje „Skriveno dijete u režiji Kamile Lekberj govori o uspješnoj spisateljici Eriki Falks čiji roditelji ginu u teškoj saobraćajnoj nesreći. Nekoliko mjeseci kasnije, čovjek dolazi u Erikinu kuću i tvrdi da imaju istu majku, da je on njen polubrat. Kada tog čovjeka, poslije nekoliko dana, pronađu mrtvog, ona počinje da pretura po majčinim stvarima i otkriva mračne tajne iz prošlosti.

U centru dokumentarca „Pirate Bay: Daleko od tastature“, reditelja Simona Klusea, su trojica kompjuterskih zavisnika koji su redefinisali svijet distribucije medija uz pomoć mreže za dijeljenje podataka „The Pirate Bay“. Ali, kako su haker Gotfrid Svartholm Varg, internet aktivista Piter Sunde i ljubitelj piva Fredrik Neij uspjeli da izazovu Bijelu kuću da zaprijeti trgovinskim sankcijama vladi Švedske?

Prvi film na dan zatvaranja manifestacije Nedjelja švedskog filma - ”Švedska @ME” biće prikazan u 16 časova, a riječ je o ostvarenju Frederika Gertena „Veliki momci su poludjeli“. Kompanija „Dole“ tužila je Gertena za njegov film „Banane“, pokrečući niz teških mjera protiv njega, kontrolom medija i spinovanjem. U filmu „Veliki momci su poludjeli“ pratimo te događaje i pojavljuje se jasna slika s čime sve sloboda govora mora da se bori.

Za kraj je najavljena projekcija dokumentarnog filma „Palme“, u režiji Mod Nikander i Kristine Lindstrem, od 20 sati. Prošlo je 25 godina od kada je te februarske noći Ulof Palme ubijen na ulicama Stokholma, mijenjajući Švedsku preko noći. „Palme“ je film o njegovom životu i vremenu, i o Švedskoj onakvom kakvom je on stvorio.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Nedjelju švedskog filma organizuju Crnogorsko narodno pozorište i Ambasada Švedske.

Portal Analitika