Scena

JAM: Turski ansambl na otvaranju, sjutra radionica Vinksa De Džona Pareta

0104jam1
K
oncertom mladog vokalnog ansambla „A capella Bogazici“ iz Isanbula u KIC-u „Budo Tomović“ od 20 časova, večeras će zvanično početi Mjesec poštovanja džeza (JAM) u Crnoj Gori, koji se ove godine održava pod motom „East Meets Jazz“.

JAM: Turski ansambl na otvaranju, sjutra radionica Vinksa De Džona Pareta
Portal AnalitikaIzvor

Svečanom otvaranju manifestacije prethodiće predstavljanje izložbe fotografija rumunskog autora Mirčea Sorina Albutijua u holu podgoričkog KIC-a od 19:30 časova.

Ansambl „A Capella Bogazici“ izvodi obrade popularnih standarda i klasične muzike turskih autora u džez aranžmanima, kao i originalne kompozicije i obrade poznatog savremenog turskog kompozitora i pijaniste Fazila Saja. Današnji sastav grupe čine mladi profesionalci širokog muzičkog obrazovanja: sopran Seren Akjuldas, tenor Ćesur Ozdemir, alt Ezgi Arslan, tenor Rečep Gul i bas Ali Gokturk.

„A capella Bogazici“ nastupiće sjutra i u Dvorcu kralja Nikole u Baru, od 19 časova.

0104jam2Drugi dana JAM-a obilježiće gostovanje američki multiinstrumentalista, producent i edukator Vinks De Džon Paret, koji će održati radionicu „Umjetnost u Tebi“ koja će od 11 časova biti održana u Sali DODEST. Kao što je već najavljeno, biće to otvorena radionica za sve zainteresovane muzičare, bez obzira na obrazovanje i godine. Paret, poznat u svijetu džeza kao vrsan perkusionista i vokalni izvođač, danas predaje na Muzičkoj akademiji Berkli, a sarađivao je sa poznatim imenima svjetske muzičke scene, među kojima su: Sting, Stivi Vonder, Taj Mahal, Kasandra Vilson i „Spin Doctors“.

Manifestaciju Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori koordinira udruženje Jazz Art, a podršku, pored ostalog, pružaju KIC „Budo Tomović“, Porto Montenegro, Turistička organizacija Podgorica, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Kulturni centar Bar, Herceg Fest, HAPS, Američki ugao Podgorica i Pljevlja, Američka čitaonica Cetinje, Muzička škola „Vasa Pavić“ iz Podgorice, Muzička škola u Tivtu, Turski kulturni centar u Podgorici i Ambasada SAD u Podgorici.

Do 30. aprila biće priređeno 29 programa u Podgorici, Tivtu, Cetinju, Baru, Pljevljima i Herceg Novom.

Portal Analitika