Scena

Pobjednik Kanskog festivala otvara Dane frankofonije u Zetskom domu

2003TheClass
F
ilmom „Između zidova”“ („Entre les murs“) iz 2008. godine, u režiji Lorana Kantea, večeras će u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ u 20 časova početi program Dana frankofonije na Cetinju.

Pobjednik Kanskog festivala otvara Dane frankofonije u Zetskom domu
Portal AnalitikaIzvor

- „Između zidova“, pobjednik Kanskog festivala 2008.godine, govori o profesorima koji se spremaju za početak nove školske godine u gimnaziji koja se nalazi u veoma opasnom kraju. Fransoa i njegove kolege imaju najbolje namjere i veliku želju da pruže najbolje obrazovanje svojim učenicima čiji razred predstavlja „mikrokosmos“ savremene Francuske. Iako zabavni i inspirativni, učenici svojim problematičnim ponašanjem itekako mogu da ugroze entuzijazam nastavnika u ovom malo plaćenom poslu. Fransoa insistira na atmosferi međusobog poštovanja i marljivosti. Njegov ekstravagantni metod podučavanja lišen dosade i strogosti često iznenađuje njegove učenike. Njegova profesorska etika stavljena je na probu u momentu kada učenici počnu da preispituju njegove metode – siže je Kanteovog ostvarenja.

Film je nastao prema istoimenoj knjizi Fransoe Begodoa, koji je deset godina bio profesor u francuskoj gimnaziji, a u ovom filmu tumači glavnu ulogu.

Ulaz na projekciju je besplatan.

Portal Analitika