Scena

Fotografije princeze Ksenije u Galeriji "Ilija Šobajić"

1703podlovcenom
I
zložba fotografija „Crna Gora u magičnom oku princeze Ksenije“ u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i Centra za kulturu Nikšić, biće večeras otvorena u Galeriji „Ilija Šobajić“ u Nikšiću u 19 časova, u okviru Program podrške kulture u Nikšiću.

Fotografije princeze Ksenije u Galeriji "Ilija Šobajić"
Portal AnalitikaIzvor

- Opus primceze Ksenije predstavlja impozantno djelo pasioniranog amatera, koji je izborom motiva, brojnošću snimaka i solidnim tehničkim poznavanjem fotografskog zanata, ispoljio privrženost i nadahnutost, otkrivajući bizarnu ljepotu i originalnost crnogorskog podneblja. Njene fotografije ne pokazuju samo vrijednost fotografskog dokumenta, već i invenciju, talenat, gotovo strast prema objektivu. Posjedujući talenat i urodjenu moć opserviranja i poniranja u ljude, prirodu i dogadjaje, znala je da nametne lični stav i raspoloženje... Ksenijina raspoloženja imaju širok dijapazon, pronicljiva su i očita: ona je nježna i puna saosjećanja kada je ispred nje majčino milo i izborano lice; smirena i pomalo zamišljena pred grupom mladjih oficira na vježbi; puna zanosa kada snima crnogorske predjele; strpljiva i ozarena kada joj poziraju djeca njenog brata Mirka? Ksenijina sposobnost zapažanja jakih i osobenih ličnosti podsticala ju je da često snima oca. Čak i u najintimnijim knjaževim trenucima (u predahu i šetnji sa unučićima), bilježila je njegovu snažnu i nesalomivu volju – navodi se u katalogu za ovu izložbu.

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću pokrenula je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva kulture, kao četvorogodišnji projekat koji treba da rezultira unapređenjem kulturnog života Nikšića, grada koji baštini dugu i značajnu kulturnu tradiciju.

Foto: montenegrina.net

Portal Analitika