Scena

O životu i djelu Mihaila Lalića u KIC-u

1003mihailolalic
K
njiževna misao izražena filmskim jezikom - filmska poetika Mihaila Lalića“ naziv je večeri koja će sjutra biti priređena u Multimedijalnoj sali Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ od 19 časova.

O životu i djelu Mihaila Lalića u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Na ovom događaju posvećenom 100. godišnjici rođenja Mihaila Lalića govoriće književnik i publicista Rajko Cerović i režiser Gojko Kastratović.

Mihailo Lalić (1914 - 1992) je pisac poznat po nizu romana koji su postali isključiva forma umjetničkog sagledavanja vremena, događaja i ljudskih sudbina. Prva sačuvana ostvarenja Mihaila Lalića su tri pripovjetke, objavljene u periodu od 1934. do 1941. godine. Književnim radom počinje ozbiljenije da se bavi 1946. i već dvije godine kasnije iz štampe izlaze knjige prvijenci: zbirka pjesama „Staze slobode“ i zbirka pripovijedaka „Izvidnice“. Nakon te, objavio je još tri knjige pripovijedaka: „Prvi snijeg“, „Na mjesečini“ i „Posljednje brdo“. Lalić je bio veoma plodan pisac, a njegov književni opus čine i romani: „Svadba“, „Zlo proljeće“, „Lelejska gora“, „Hajka“, „Raskid“, „Pramen tame“ i „Ratna sreća“. Udruženje književnika Srbije dodijelilo mu je nagradu za skraćenu verziju romana „Lelejska gora“, a jedno od najvažnijih priznanja je Njegoševa nagrada koja mu je dodijeljena za roman „Hajka“. Dobitnik je Nagrade AVNOJ-a, kao i Trinaestojulske nagrade. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, a od 1974. i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Po njegovom scenariju 1973. godine snimljen je film „Svadba“ u režiji Radomira Šaranovića, a ekranizovani su i „Lelejska gora“ (1968.) i „Hajka“ (1977.). Posljednja objavljena djela ovog autora su „Tamara“ i „Prutom po vodi“.

Foto: secanja.com

Portal Analitika