Scena

Perišić i Cerović nastupaju u tivatskom Ljetnjikovcu "Buća"

2802LjetnjikovacBuca
R
enomirani crnogorski gitaristi Goran Perišić i Danijel Cerović održaće večeras zajednički koncertu u tivatskoj Galeriji Ljetnjikovca „Buća“od 20 časova.

Perišić i Cerović nastupaju u tivatskom Ljetnjikovcu "Buća"
Portal AnalitikaIzvor

Dvojica gitarista izvodiće kompozicije za solo gitaru: na programu Perišića su Sonata op. 61 Hoakina Turina i La Catedrala Augustina Bariosa, dok će Cerović svirati pet preludijuma Heitora Vilja Lobosa.

Goran Perišić je diplomirao na Fakultetu muzičke umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Gorana Krivokapića. Dobitnik je mnogih nagrada na raznim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Kao solista i kamerni muzičar nastupao je širom Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske. Godine 2007. na Budva Grad Teataru nastupa sa renomiranim gudačkim kvartetom Rubicon. Redovno nastupa u duetu sa violinistom Markom Simovićem od 2007. godine, kao jedinstveni sastav u regiji, nastao nakon uspješne saradnje dvojice instrumentalista upravo sa Rubicon-om. Radi kao predavač u Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ u Nikšiću i u Muzičkom Centru Crne Gore kao marketing menadžer. Jedan je od osnivača, predavača i organizacijski direktor Škole gitare u Nikšiću, kao i organizacioni direktor međunarodnog festivala Niksić Guitar Festival

Danijel Cerović je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vere Ogrizović. Godine 2005. završio je master studije za gitaru na Konzervatorijumu u Mastrihtu, u klasi Karla Markjonea. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod poznatih izvođača i pedagoga, među kojima su Tilman Hopštok, Vladimir Mikulka, Zoran  Dukić, Fabio Zanon. Dobitnik je brojnih priznanja na takmitenjima za gitaru u zemlji i u inostranstvu. Nastupao je kao solista i član kamernih ansambala na festivalima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Holandiji, Albaniji i Španiji. Bio je solista u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra, orkestra RTVCG, kamernih ansambala Mossani Strings, Rubicon, Camerata, i nastupao sa drugim umjetnicima poput Amande Stojović, Gorana Krivokapića, Bojana Martinovića, Gorana Perišića, Zorana Zakrajšeka, Milene Gjurove i Olivere Dukić. Izdao je albume sa djelima za solo gitaru, za gitaru i glas, kao i kompozicija za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem. Upravo će sa ovim kolegom ove godine započeti snimanje transkripcija šest Engleskih svita za dvije gitare, za čuvenu izdavačku kuću Naxos. Cerović je jedan od osnivača i umjetnički direktor Nikšić Guitar Festivala. Od 2003. godine angažovan je kao predavač na Muzičkoj akadamiji na Cetinju.

Foto: butua.com

Portal Analitika