Scena

CSO sa svojim solistima na koncertima u Podgorici i Herceg Novom

2502cso
C
rnogorski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska nastupiće sjutra pred publikom u Crnogorskom narodnom pozorištu od 20 časova.

CSO sa svojim solistima na koncertima u Podgorici i Herceg Novom
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što su koncert „Pozdravi iz Austrije“ sa gostima izveli u Glavnom gradu, Tivtu a zatim i Sarajevu, ansambl se pred domaću publiku vraća sa interesatnim programom i svojim članovima kao solistima. Na programu koncerta su uvertira Čarobne harfe Franca Šuberta, Koncertantna simfonija za četiri duvačka instrumenta u Es-duru Volfganga Amadeusa Mocarta, Koncert za marimbu i orkestar Neja Rozaura i simfonijska poema Vltava Bedžiha Smetane. Solisti u Koncertantnoj simfoniji biće oboistkinja Jarina Denisenko, klarinetista Petar Garić, hornista Igor Lazić i fagotista Mihajlo Radivojević, dok će u Koncertu za marimbu i orkestar solističku dionicu tumačiti perkusionista Srđan Palačković.

Nakon koncerta sredinom novembra, kada je prvi put ove sezone bio solista, člana CSO od osnivanja 2007. godine, Petar Garić je kazao:

- Divno je čuti da se neko ističe, ali to nije naš cilj. Nikada ne treba staviti sebe i svoj učinak ispred drugih. Mislim da je to jako važno kada se neko bavi muzikom. I mislim da je to olakšavajuća okolnost, jer – muzika je najvažnija i poruka koju ona nosi, bez obzira na to ko je i kako izvodi. Na žalost, i u svijetu i kod nas je praksa da ljudi, da tako kažem, pretenciozno pristupaju muzici, veličajući sebe kao izvođača. Tako imamo imena, kao što su popularni pop izvođači, a koji su u stvari manje važni od muzike koju izvode. Dakle, velika je privilegija baviti se muzikom uopšte i nadam se da to uspijevam - krajem novem

Narednog dana isti repertoar CSO će izvesti pred hercegnovskim auditorijumom Dvorane „Park“ u Herceg Novom, sa početkom u 20 časova.

2502cso1Biografije izvođača: Maestro Grigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi. U orkestar slavnog Baljšog teatra primljen je 1974. godine, a nekoliko godina kasnije postao je koncert-majstora i prvi solista tog ansambla. Od 1990. godine je bio koncert-majstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i solista. Godine 1995. osnovao i gudački kvartet Moskovski solisti, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh. U Crnogorskom simfonijskom orkestru je od 2008. godine, kao koncert-majstor, a od 2009. i vođa ansambla Crnogorski gudači. Od prošle sezone je dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Jarina Denisenko (Kijev, 1988) diplomirala je na Muzičkoj akademiji P. I. Čajkovski u Kijevu 2009, a u istom gradu doktorirala na Umjetničkoj akademiji prošle godine. Laureat je ukrajinskih takmičenja kao oboistkinja i violinistkinja, i učestvovala je na majstorskim kursevima u Ukrajini, Mađarskoj, Crnoj Gori. Od 2004. do 2010. godine bila je angažovana u različitim orkestrima u Kijevu (Nacionalna opera Ukrajine, RTU, Nacionalna opereta, Kijevski solisti). Nastupala je na međunarodnim festivalima u Španiji, Portugaliji, Njemačkoj i Turskoj. Od 2011. godine je član CSO na mjestu prve oboe.

2502garicPetar Garić (1980) završio je Muzičku akademiju sa postdiplomskim studijama na Cetinju, u klasi prof. Anta Grgina. Kao solista, kamerni i orkestarski muzičar nastupao je u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Italiji, Austriji, Njemačkoj i Turskoj. Od 2003.godine radio je u Simfonijskom orkestru RTCG, a od osnivanja Muzičkog centra angažovan je na mjestu prvog klarineta u Crnogorskom Simfonijskom orkestru. Od 2006. godine bio je stručni saradnik na Muzičkoj akademiji, gdje je od 2012. godine i predavač.

Igor Lazić (1978) studirao je u klasi prof. Stjepana Rabuzina na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Studije nastavlja na Visokoj školi za muziku u Trosingenu, u Njemačkoj, u klasi prof. Fransisa Orvala. Prošle godien je doktorirao u oblasti kamerne muzike. Učestvovao je u radu brojnih kamernih ansambala, kao što su: Beogradski kvartet horni, Trosingen Braskvintet, Pulank Bleserkvintet, Isang Jun ansambl i Altemuzik. Od 2001. do 2011. godine bio je solo hornista Beogradske filharmonije. Docent je na Katedri za kamernu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Mihajlo Radivojević (1989) osnovne i master studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mirka Isaeskog. Od 2003. godine učestvovao je na velikom broju takmičenja u Srbiji na kojima je, kao solista i kamerni muzičar, osvojio 25 prvih i specijalnih nagrada. Nastupao je u svim poznatim koncetnim salama u Beogradu. Usavršavao se na brojnim majstorskim kursevima kod renomiranih evropskih i svjetskih fagotista.

Srđan Palačković (1968) je diplomirao i magistrirao udaraljke na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je trenutno doktorant. Bio je professor udaraljki u Srednjoj muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu (1994–2000), a u Školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu je angažovan od 2000. godine. Samostalni je stručni saradnik odsijeka za udaraljke na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Osnivač je i član dua Beogradski perkusionisti, jedinog profesionalnog ansambla za klasičnu i savremenu muziku na udaraljkama u Srbiji. Član je međunarodnih žirija i predavač na kursevima za udaraljke. Bio je angažovan kao solo timpanista Beogradske filharmonije od 1992. do 2009. Od 2009. godine je solo timpanista Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Foto: D.Miljanić

Portal Analitika