Scena

NJEGOŠIATIONS: "If I Wasn't Muslim" Damira Nikšića u Biljardi

2402damirniksic
V
ideo rad sarajevskog konceptualnog umjetnika i performera Damira Nikšića „If I Wasn’t Muslim“ od danas je na raspolaganju publici u Mermernoj sobi cetinjske Biljarde, u okviru projekta „200 godina samoće – Njegošiations“.

NJEGOŠIATIONS: "If I Wasn't Muslim" Damira Nikšića u Biljardi
Portal AnalitikaIzvor

Javno predstavljanje rada Nikšića danas u podne je ozvaničio Petar Ćuković, istoričar umjetnosti i likovni kritičar, kustos izložbe.

- U svjetlu nedavnih događaja u gradovima Federacije BiH, moram stegnuti još jedan obruč, još jedan koncentrični krug bliže centru objašnjenja ovog rada. Naime, kao što se da primijetiti, „If  I Wasn't Muslim“ (što u prevodu tačnije znači „da nisam muslimanski“, mada se prevodi „da nisam musliman“), referira se na poziciju Jevreja u carskoj Rusiji prije Oktobarske revolucije i Prvog  svjetskog rata... U tom svjetlu možemo prepoznati „muslimane“ tj. „poturice“ u prvom redu kao klasu, kao proletarijat koji je brendiran od strane kolonijalne imperijalne vlasti i „investiran“ u nečiju državu, kao kolonizator (što je bila i osnovna svrha „prolesa“ u Rimskoj republici - da budu vojnici i kolonizatori)... Kolonijalna sila i imperija se predstavlja kao oslobodilac i borac za interese te klase u  njihovoj klasnoj borbi protiv vladarske kaste ili dinastije, koja s druge strane prepoznaje taj proletarijat kao odmetnut od interesa državice, izdajnika protonacionalnih interesa i identiteta, proletarijat koji vođen sopstvenim interesom prodaje svoju lojalnost interesu drugog, druge vlasti, drugog vođe, drugog sistema, drugoj ideologiji - i tu počinje generiranje protonacionalne ideologije i moralnih stavova koje Njegoš kasnije, u devetnaestom vijeku, vijeku stvaranja nacija država i kao Marksov savremenik („Gorski vijenac“ je napisan dvije godine prije „Komunističkog manifesta“) nastoji „ispregovarati“ filozofski i pjesnički – zapisao je Damir Nikšić o radu koji je predstavljen u Biljardi.

U okviru projekta, koji se odvija od 4. novembra u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore, do su predstavljeni radovi Zdravkao Joksimovića, Ilije Šoškića, Marine Abramović i Vlada Marteka, a nakon Nikšića biće prezentovan rad Gordane Kuč iz Podgorice.

Portal Analitika