Scena

Ženski hor "Vox Mirus" prvi put pred podgoričkom publikom

2002VoxMirus
Ž
enski hor „Vox Mirus“, nastao iz istoimenog projekta Centra savremene umjetnosti Crne Gore, prirediće sjutra koncert u Perjaničkom domu na Kruševcu, sa početkom u 20 časova.

Ženski hor "Vox Mirus" prvi put pred podgoričkom publikom
Portal AnalitikaIzvor

Projekat je počeo prije tri mjeseca teorijskom i vokalnom radionicom, pa će se učesnici prvi put predstaviti podgoričkoj publici vokalnim kompozicijama pisanim u savremenim aranžmanima za hor. Repertoar čine numere namijenjene ženskom i mješovitom horu, nastale kao obrada ili prema motivima crnogorskih narodnih pjesama, a čiji su autori Nikola Gregović, Milorad Vučetić, Zlatko Baban, Jovan Milošević, Marko Rogošić, Dejan Krdžić i Ivan Brkanović.

- Cilj projekta je afirmacija crnogorskog vokalnog stvaralaštva, kroz djela autora starije i srednje generacije, kao i publikovanje zbirke kompozicija koje će se izvoditi na koncert.

Dirigentkinja hora „Vox Mirus“ mr Mirjana Živković – Kurdadze je diplomirala u Beogradu i Podgorici, a zvanje magistra primijenjene muzike je stekla na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista italijanske Vlade, usavršavala se u oblastima horske muzike i dirigovanja na Konzervatorijumu „Santa Ćećilija“ u Rimu. Bila je članica renomiranog ansambla „Collegium musicum“ iz Beograda, članica podgoričkog hora KUD-a „Stanko Dragojević“. Sada je angažovana kao pedagog u Muzičkoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u Baru i na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Portal Analitika