Scena

Klint Istvud u DODEST-u

1302klint
C
iklus filmova jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice, Klinta Istvuda biće od sjutra do ponedjeljka prikazivan u sali DODEST podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“.

Klint Istvud u DODEST-u
Portal AnalitikaIzvor

Četvorodnevni filmski program, simboličnog naziva „Klint vs. Istvud“, otvoriće „Djevojka od milion dolara“ (2004.), u kome Istvud potpisuje režiju i pojavljuje se u jednoj od glavnih uloga. Ovaj njegov film osvojio je četiri Oskara.

Dan kasnije biće prikazan „Gran Torino“ (2008.), a uslijediće „Mistična rijeka“ (2003.) i „Zamjena“ (2008.).

Klint Istvud, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji američke kinematografije, četvorostruki je oskarovac, glumac, reditelj i producent. Svojim jedinstvenim i inovativnim stilom stekao je status ikone - prvo kao glumac, a zatim i kao režiser. Rediteljski posao učio je baveći se glumom, pri čemu su njegova rediteljska dostignuća zasjenila ona glumačka. Njegovi filmovi su čvrsto žanrovski utemeljeni i raznovrsni, većina je izrazito komercijalna, a samo manji dio je duboko ličan. Bez obzira na žanrovsku određenost, svaki njegov film obilježen je autorskom prepoznatljivošću. U filmskoj industriji slovi za jednog od vodećih reditelja, a na to ukazuju i brojne prestižne nagrade i priznanja za dosadašnje stvaralaštvo.

Portal Analitika