Scena

Šetnja kroz bluz sa Gej Adegbalola i Rodijem Barnsom

0902gaye
B
luz pjevačica Gej Adegbalola, u pratnji pijaniste Rodija Barnsa počeće sjutra turneju po Crnoj Gori nastupom na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, sa početkom u 20 časova.

Šetnja kroz bluz sa Gej Adegbalola i Rodijem Barnsom
Portal AnalitikaIzvor

Oni će do petka održati više koncerata i radionica u Podgorici, Beranama, Kolašinu i Baru. Prvi će ih sjutra čuti učenici podgoričke Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ na radionici od 14 časova. Nakon koncerta u Podgorici, naredni je najavljen za utorak, u Centru za kulturu u Beranama od 19 časova. Dan kasnije, u Muzičkoj školi u Kolašinu biće priređen  matine koncert i radionica, sa početkom u 11:30 časova. Posljednjeg dana turneje, u četvrtak, biće priređeno predavanje o ženama u istoriji bluza, u Američkom uglu u Podgorici, od 11 časova. Turneju će završiti koncertom u Dvorcu kralja Nikole u Baru, od 19 časova.

Koncertni program čine numere takozvanog „klasičnog bluza“, nastalog dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka, koji su izvodile uglavnom žene. Istorija crnih žena tog doba često je dokumentovana kroz stihove bluz pjesama i različite bluz forme – od regtajma, preko bluza iz Nju Orleansa, bugi vugija, do džeza.

Vokalne domete  Gej Adegbalola kritičari porede sa mekoćom glasa Sare Von i zvučnošću Nine Simon.

Pokrovitelj turneje je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, a organizator je podgoričko udruženje Umjetnost džeza - Jazz Art.

Portal Analitika