Scena

Počinje 47. Hercegnovski zimski salon

0502galerijahn
J
edna od najpoznatijih umjetničkih manifestacija u Crnoj Gori, 47. Hercegnovski zimski salon, počeće sjutra u Galeriji „Josip – Bepo Benković“ u 19 časova.

Počinje 47. Hercegnovski zimski salon
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čine radovi 23 umjetnika, od koji 17 iz Crne Gore, a Salon će svečano otvoriti predsjednik Opštine Herceg Novi, Dejan Mandić.

Tom prilikom će biti ozvaničeni dobitnici nagrada, o kojima odlučuje žiri koji čine istoričarke umjetnosti Ljiljana Zeković sa Cetinja i Vladana Kosić iz Beograda, i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju Marko Musović.

Na Hercegnovskom zimskom salonu biće predstavljeni: Ervin Babić, Tanja Balać, Isidora Bigović - Stamatović, Aleksander Brezlan, Zoran Bulatović, Tijana Dujović - Liščević, Nemanja - Mate Đorđević, Natalija Đuranović, Tijana Gordić, Vahida Hasanagić - Nimanbegu, Ivanka Haverić, Nikola - Nikša Kosić, Irvin Masličić, Jovan Milošević, Danijela Mršulja - Vasić, Sreten Nikčević, Ratko Odalović, Silvester Plotajs Sicoe, Anja Radulović, Adin Rastoder, Anita Šimić, Ivana Tiodorović i Ratko Vučinić.

Selekciju radova autora iz Crne Gore napravio je istoričar umjetnosti Bogdan Musović. Organizatori ističu da su umjetnike iz regiona „preporučile su nagrade koje su dobili u prethodne dvije godine na sličnim manifestacijama, kao i na evropskim i svjetskim konkursima“, a izbor su koordinirali mr Vojislav - Vojo Kilibarda, urednik likovnih programa Herceg festa, umjetnički direktor Praznika mimoze Portonovi mr Zoran Živković, i Vitka Vujnović, urednica za kulturu u Radiju Herceg Novi.

- Odabir umjetnika i djela za ovu prestižnu likovnu manifestaciju može se staviti u okvire jednog mogućeg izbora. U tom smislu, 17 umjetnika sa crnogorske likovne scene nijesu reprezenti određenog generacijskog, stilsko-motivskog umjetničkog određenja i stava. Riječ je, prije svega, o subjektivnom, u istoj mjeri i objektivnom  rasuđivanju, u datom momentu i potencijalu na pomenutoj likovnoj sceni. Ako bi ipak, u tim združenim energijama, poetikama i ciljevima tražili dominantnu formu, stil i duh, onda bi to u izvjesnoj mjeri bilo „trojstvo“, bez tvrdih  međa i podjela u odnosima – pojasnio je Musović svoj izbor.

Foto: pobjeda.me

Portal Analitika